הפשפש Mesovelia vittigera

לאחרונה (2008) קיבלתי אימות על זיהוי של פשפש מעניין וזה הזמן להעלות את התמונות1 ולספר את הסיפור.

Mesoveliidae) Mesovelia vittigera) הוא מין של פשפש (4-3 מ"מ) קטן החי בשולי מקווי מים זמניים – בריכות עונתיות ושלוליות חורף, ומקווי מים קבועים. הוא פעיל בעיקר על צומח צף או שקוע במים עומדים. למין תפוצה עולמית רחבה הכוללת את אפריקה, אסיה ודרום אירופה. בישראל הוא נפוץ ברוב האזורים.

זהו פשפש טורף הניזון מחרקים זעירים הנופלים למים או המזדמנים על הצמחים. למרות שהוא אינו פשפש מים קלאסי יש לו יכולת להלך על המים בזכות שערות קצרות וצפופות המכסות את פיסות הרגליים ומאפשרות לנוע על מתח הפנים של המים בקלות יתרה. הוא גם מנתר לא רע ומנצל את האפשרות הזו כדי לנוע מהר בין עלים הצפים על המים. הזכר על הרובה מכונף, הנקבה תמיד ללא כנפיים.

הנקבה מטילה כ־100 ביצים המוחדרות לרקמת צמחי מים. באזורים קרים הביצים נותרות שקועות במים במשך הסתיו והבקיעה מתרחשת באביב. באזורים חמים נראה שהבוגרים פעילים כל השנה. (למרות שבאתרי התצפית בהם צולמו התמונות לא נראו בוגרים אחרי גשמי הסתיו).

זכר מכונף ונימפה
נקבה לא מכונפת.
נקבה צעירה תוקפת זכר בוגר. הסוג הזה אינו סובל נוכחות פרטים אחרים מאותו המין. נקבה זו זיהתה את הזכר מעלה סמוך, דילגה בין העלים בזריזות והסתערה על הזכר שנמלט בשבריר שניה.
החיים בסביבה מימית / נוזלית מציבה לחיים עליה אתגרים לא קטנים בתנועה על המים ולא פחות במעבר מהמים למצע מוצק. במפגש בין המים לצמח הצף נוצר שיפוע (כ־40 מעלות) קעור וחלקלק כקרח המהווה אתגר לא קטן לחרקים קטנים (הנמוכים לעיתים מגובה השיפוע) הרוצים לעבור מהמים לצמח.
 
הסוג Mesovelia משתמש בטכניקת תנועה מיוחדת המתגברת על המכשול בעזרת ניצול מתח הפנים של המים ה'מושך' את הפשפש במעלה השיפוע. בניגוד לתכונה ההידרופובית (דוחה מים) של שערות הרגליים השלו, פשפש מצויד גם בטפרים זעירים הידרופיליים (אוהבי מים). כאשר טפרים ברגליים הקדמיות והאחוריות מושכים למעלה את מתח הפנים של המים, הטפרים בזוג הרגליים האמצעיות דוחפים למטה את מתח הפנים. הפשפש שומר על מצב סטאטי ועולה תוך עשירית השנייה את השיפוע. 
הסוד טמון ב'רצון' של המים לצמצם את אנרגיית מתח הפנים הנוצרת בין שולי הקער. כאשר הפשפש מושך את המים עם הרגליים הקדמיות הוא יוצר קער בצורת U בינו לבין שפת המים. אנרגיית מתח הפנים שואפת להפגיש את שני שיאי ה־U ומקצרת את המרחק בינם מה שגורם לפשפש להימשך למעלה. כוח זה חזק מאוד. אפילו יותר מהכוח הגרביטציוני ולכן תנועה זו מתרחשת בחלקיק שנייה.
נקבה בוחנת זבובחוף שנחת על העלה שלה. הזבוב נמלט לאחר שהנקבה התקרבה יותר מידי

1. התמונות צולמו בפארק האגם בראשל"צ 2008 ובבריכת געש 2007.

Comments are closed.