חרקים בשטח – היכן למצוא אותם?

החלק השלישי בסידרה 'חרקים בשטח' עוסק בסוגיה מהותית. היכן לחפש אותם? נכון, יש כאלה המוצאים אותנו, אבל לרוב אנחנו נצטרך לחפש אותם.

חרקים ופרוקי־רגליים בכלל מצויים כמעט בכל מקום; במשכנות אדם, בחצר, במעזבה או בשטח טבעי. לרבים העדפות ממוקדות לגבי בית הגידול או המצע המועדף, יש כאלה שניתן למצוא רק במקומות או בתנאים מסוימים. ויש המגלים גמישות גדולה ביותר בדרישות האקולוגיות שלהם וניתן למצוא אותם במגוון רחב של תנאים ובתי גידול.

חרקים נעים במרחב. אלה בעלי יכולת תנועה משמעותית כבעלי הכנפיים עשויים להגיע גם למקומות בלתי צפויים. יש כאלה המשנים את העדפות בית הגידול או המצע עם שינוי בדרגת ההתפתחות וסוג המזון. למשל: זחלים של פרפרים נמצא על צמחים מסוימים אבל את הבוגרים נמצא על מגוון של צמחים בעלי פרחים. שינויים במהלך היום (אור/חושך, טמפ', לחות וכו') או במהלך עונות השנה עשויים להשפיע על החרקים בהעדפות או בשינוי מקום בתוך בית הגידול.

בתי גידול

בית גידול הוא סביבת המחייה של האורגנזים. מכלול הכולל את הסביבה הפיזית, משתנים אקלימיים ומשתנים ביולוגיים. כפי שנראה בתי הגידול מגוונים מאוד ולמעשה בלתי נדלים. כל מקום שיספק מחסה או מזון הוא מקום אפשרי למציאת חרקים ואחרים.

צמחים – צמחים הם בית גידול מועדף – על חרקים, עכבישים ועוד – כמקור מזון, מחסה, אתר ציד או רבייה. צמחים כבית גידול מספקים מגוון רחב מאוד של תתי בתי גידול (נישות) על פי סוג הצמח, גודל ונוף, מיקומו במרחב ועונת השנה.

פרחים הם מקום טוב להתחיל. הם בולטים לעין ולעיתים קרובות חרקים נראים עליהם ממרחק די גדול. באביב פרח מסוים עשוי להכיל מגוון מינים של חרקים כשכל אחד מהם יעדיף מקום אחר בפרח בהתאם להעדפותיו, תחרות על המזון או טריטוריה. לעיתים קרובות יעברו חלקם לבסיס הפרח כאשר ירגישו איום. המתנה סבלנית תאפשר להם לחזור לשיגרה ולקבל את נוכחותכם בקלות רבה יותר. בעונות היובש הפריחה מועטה ולכן כל פרח הוא פוטנצאיל להיות מוקד משיכה לחרקים או הטורפים שלהם.

עלים משמשים מזון לחרקים רבים. סימני כרסום יכולים להוות סימן טוב לנוכחות. חרקים רבים כמו חגבים אינם נשארים במקום אחד זמן רב. לעומתם זחלי פרפראים נעים בשיטתיות מעלה לעלה. אם לא מוצאים אותם מייד צריך לעקוב אחר רמזים. מומלץ לחפש על העליים הטריים והרכים יותר.
הפרשות זעירות על עלים או על הקרקע מתחת לענפים עשויות לרמוז על פעילות סמויה של אוכלי צמחים כמו זחלי פרפראים או נמפות של פשפשים. עלה מקופל או צמד התפור בקורי משי יכול לשמש מחסה לזחל לפני התגלמות או בית לעכביש.

ענפים יכולים לשמש מקום מנוחה מזדמן או מסתור קבוע לחרקים ועכבישים. יש כאלה הניזונים ממוהל הצמח דרך הענפים. לעיתים קרובות החרקים יתמקמו מתחת לבסיס העלים וממבט־על יהיה קשה מאוד לאתרם. רבים ינועו לצד הנגדי הנסתר של הענף כאשר יחושו בסכנה. עכבישים רבים משתמשים בענפים או גבעולים כמסגרת לבניית מטווה. חלק נמצא בקלות ביום עם הרשת וחלק יבנו מטווה רק בלילה וביום יחסו מתחת לעלה או על הענף.

גזע וקליפות עצים הם מחסה מועדף של חרקים ופרוקי־רגליים רבים. מטעמי שמירת טבע ובכלל, לא מומלץ להתחיל לקלף את כל העץ למצוא מציאות. יש חרקים ועכבישים שיעדיפו את הצד החיצוני של הגזע. לעיתים קרובות הם יהיו מוסווים ורק עין חדה וקצת מזל יעזרו למוצאם.
זרעים ופירות הם מזון מועדף על ידי חרקים רבים. גם כאשר הם על הצמח וגם בהיותם על הקרקע. לעיתים הם המזון היחידי הזמין כאשר כל הצמח יבש.

חורש ויער – אני מקדיש לזה סעיף נפרד כדי להדגיש את המורכבות של בתי גידול אלה. השילוב של מיני צומח שונים בגבהים, נוף וצפיפות מספקים שפע אדיר למיקרו בתי גידול. יש דיירים המעדיפים אזורים מוצלים ויש את כתמי השמש בקרחות יער. יש כאלה שנמצא על שיחים וכאלה רק בעשביה שבינם. המגוון הטמון באזור כזה יכול לספק שעות רבות של חיפוש והפתעות. חרקים רבים ועכבישים שונים משתמשים בצמחים כאתר לינה ללא קשר למקור תזונתם. מיני זבובים, צרעות, דבורים, שפיריות ועוד מוצאים מחסות על ענפי שיחים או מתחת לעלים. אפשר למצוא אותם בסיור לילי או עם שחר כאשר עדיין קריר מכדי לעוף ביעילות.

קרקע – חרקים רבים ניתן למצוא בעת פעילותם על הקרקע, בין ומדובר על פעילות שגרתית או כאשר החרדנו אותם ממקומם. לעיתים נפגוש כאלה שרק 'עוברים כאן', משיח אחד למשנהו. מעקב אחרי חרקים פעילים על הקרקע יכולה להוביל אותנו לתצפיות מעניינות של שיחור מזון או חיזור. מעקב נינוח וסבלני יכול להביא להפתעות.
בקרקעות חשופות כמו באזורים מדבריים אפשר למצוא חרקים המנסים להתמזג עם הסביבה בהסוואה ורק כאשר מחרידים אותם ממקומם ניתן לגלות אותם.
רבים מהחרקים ופרוקי הרגליים הקרקעיים הם פעילי לילה. את היום יעבירו במחסות ולקראת ערב יצאו החוצה. סיור לילה – עם פנס טוב – מאפשר תצפיות מעניינות בחרקים שבאופן רגיל קשה מאוד לראות בתנאי היום הנוחים לנו.

מחסות – חרקים רבים מעדיפים מחסות שונים על הקרקע, הן כבית גידול או כמקום מסתור ארעי / מזדמן. כמחסה יכול לשמש כל מה שמונח בשטח ואינו קבור עמוק מידי באדמה. למשל: פסולת אדם או טבעית, גזעים, ענפים ועלים יבשים וכמובן אבנים.
חרקים רבים אוהבים חלל אוויר או גומחות בין האבן לקרקע. כאשר אבנים צמודות מידי לקרקע או שקועות משמעותית קשה לפרוקי רגליים להיכנס פנימה ולכן הסיכוי למצוא מגוון גדול הוא מתחת לאבנים שהמגע שלהם עם הקרקע אינו אחיד. חרקים ופרוקי רגליים רבים מעדיפים רבות את הצד התחתון של האבן ומומלץ להציץ גם לשם, ובמיוחד בגומחות קטנות היוצרות חללים בהם יכולים להסתתר. על החיים מתחת לאבן ניתן לקרוא בהרחבה ברשומה החיים מתחת לאבן: חלק א', חלק ב'.

יש חרקים המעדיפים את הקרקע עצמה שלעיתים קרובות היא גם לחה יותר. הם מתחפרים בקרקע תחוחה סמוך לפני השטח או מוצאים בה מחסה כאשר חושפים את הקרקע שמתחת למחסה לאור. מקל קטן יכול לשמש לנבירה מבוקרת בקרקע לאיתור חרקים סמויים.
חשוב להדגיש כל הפיכת אבן או הזזת מסתור היא בבחינת הפרעה משמעותית בבית הגידול. חשיפה לאור או לאוויר משנה את תנאי בית הגידול ויכולה להביא להמתת חלק מהמשתכנים. חשוב להחזיר כל דבר למקומו כפי שנמצא ולהימנע מחשיפה ארוכה מידי לסביבה החיצונית.

כוכים ומערות – כוכים קטנים ומערות מספקים תנאים מיוחדים לאוהבי חושך ותנאים יציבים למדי. הדיירים עשויים להימצא על הקרקע, בתוכה ועל הקירות.
בשל פוטנציאל פגיעה מקדחת המערות, או פגיעה בשוכני מערות אחרים כמו עטלפים חשוב לבדוק היטב האם הכניסה בטוחה ומותרת. מומלץ להיכנס תמיד עם לבוש ארוך, כובע ונעליים גבוהות.

מקורות מים – חרקים רבים צמודים למקורות מים בשלבים שונים של חייהם או כל חייהם. בין והם מצויים בתוך המים, על המים או בקרבתם המידית על הקרקע, בבוץ, על צמחים או בתעופה מעל.
פעילות ליד מקור מים או בוץ אינה פשוטה ולכן רצוי להביא בחשבון שלא רק שמתלכלכים אלא שלעיתים קרובות תנאי התצפית אינם פשוטים. עם זאת סבלנות וניסיון יכולים להביא לתצפיות מאלפות שלא מזדמנות לכל אחד.
אם מתעתדים לצפות בסמוך לקו המים לעיתים קרובות, רצוי להכין מצע ישיבה מרופד ומוגן מרטיבות (למשל: מזרן טיולים חתוך) ישיבה נוחה מונעת תזוזות עקב אי־נוחות המפחידות את מושא התצפית.
מקורות מים זה לא רק מים מתוקים, גם על שפת הים ניתן למצוא חרקים ועכבישים, החיים על שפת המים ומנצלים שפע מזון שמביא הים או אנחנו.

אוויר – חרקים כידוע מצויים גם באוויר. בין ומדובר בחרקים מעופפים או כאלה התופשים טרמפ עם הרוח. מעקב אחרי המעופפים (כיוון תעופה ומקום נחיתה) יכול להוות התחלה של תצפית מרתקת.
מעקב אחר מעופפים רצוי לעשות בתנועה מינימאלית או הליכה מתונה. תנועה אגרסיבית תלחיץ את המעופף ואז גם ריצה לא תעזור באיתורו. לעיתים קרובות פרפרים נעים במעגלים סביב נקודה מסוימת. למשל ריכוז פריחה או נקודת תצפית אסטרטגית בטריטוריה (עבור הזכרים). הישארות במקום ומעקב מרחוק תרגיע את הפרפר שעשוי לחזור לפריחה ואפילו לפרח קרוב אליכם ללא צורך לרדוף אחריו.

חרקים טריטוריאליים – חרקים רבים כפרפר־יום, זבובים ושפיריות מציגים בעונות החיזור התנהגות טריטוריאלית. אפשר לנצל זאת להגיע אליהם קרוב למדי. ראשית יש לזהות בכללי את תחום הטריטוריה, העדפות לנקודות תצפית ודפוס התעופה. עכשיו אפשר להתמקם קרוב מספיק (או יותר נכון הכי רחוק שאפשר ועדיין אפשרי להשיג צילום מוגדל מספיק) ולהמתין. המתנה דורשת סבלנות והגבלת תנועה. אם הכול מסתדר החרק יחזור לנקודת התצפית שלו ויקבל את הנוכחות שלכם בקלות רבה יותר.

בית – גם אם אנו בטוחים שביתנו נקי מחרקים או פרוקי־רגליים הרי הם שם. חרקים רבים ביססו את משכנות האדם כבית גידול מועדף ולא נצליח לסלק אותם גם אם ננקוט באמצעים הדרסטיים ביותר (שחלקם יזיקו לנו יותר מאשר להם). רבים הם המזדמנים המגיעים אלינו בשל משיכה למקור אור, חום או עציץ עם עלים עסיסיים. בכל מקרה, הבית שלנו יכול לזמן הזדמנויות רבות למפגשים מרתקים עם שוכני קבע או מזדמנים. תמיד צריך להיות מוכנים עם….המצלמה.

Comments are closed.