להורה או למדריך:
מפתח זיהוי דיכוטומי הוא כלי המשמש לזיהוי פריט או אורגניזם לא ידועים על ידי הוכחה בדרך השלילה (אלימינציה). "דִּיכוֹטוֹמִי" פירושו, 'מחולק לשני חלקים'.
מפתח זיהוי דיכוטומי מציג סדרת שאלות מנחות שהתשובה עליהן היא כן או לא. בכל שלב על המשתמש לקבל החלטה של כן או לא, על סמך מאפיינים המוצגים בשאלה והאם הם מתאימים למה שרואים באורגניזם. אם בכל שלב מתקבלת החלטה נכונה, המשתמש יגיע לבסוף לזיהוי נכון. יש לקרוא את השאלה, לשקול את שתי האפשרויות, ולבחור את המתאימה ביותר.
על המשתמש להבין את משמעות המונחים המשמשים עבור כל בחירה. אם המשתמש אינו מכיר או בטוח במשמעות של מונח המשמש במפתח, מומלץ לעיין בלוח העזר ובהסבר ללוח העזר. לדוגמה, אם המפתח מבקש להחליט: האם יש או אין רגליים, ודא שהמשתמש יודע מה הן רגליים – איברים מסויימים, למשל מחושים או בחנינים, עשויים להיראות כרגליים עבור מי שלא מכיר מאפיינים של חרק או פרוק־רגליים. המשתמש ישווה בין טיפוסים שונים של רגליים ויראה כיצד הם נבדלים מאיברים אחרים דומים – אז קל יותר להגיע להחלטה ודאית. מומלץ לא לנחש, לקחת זמן, לבדוק ולהשוות, ניחוש עלול להוביל לזיהוי שגוי. כאשר מוצגות מידות (מוחלטות או יחסיות) לבחירה, ניתן להעריך או למדוד באמצעי מדידה מתאים כמו סרגל מילימטרי. היה והזיהוי הסופי שגוי, אפשר לחזור אחורה עד לשלב בו אין ספק בתשובה, לבדוק היכן השגיאה , סיבתה ולהמשיך להתקדם במסלול המציג את התשובה הנכונה.
מתאים לגילאים 12-8. המשחק מעודד מיומנויות חשיבה, כושר ריכוז, ניתוח והבנה של שאלות, יכולת קבלת החלטות, סבלנות והתמדה. במהלך המשחק לומד המשתמש להכיר קבוצות שונות של חסרי־חוליות, מושגים שונים במורפולוגיה ובחלקי גוף ושמות שימושיים של אורגניזמים (לא שמות מינים).
הערה: המשחק בפורמט ניסיוני, ובמגבלות של הניתן לעשות בפורמט המיועד להדפסה. אשמח לקבל הצעות לשיפור ותיקון שגיאות.
המשחק כולל:
חמישה דפים להורדה: מפתח, לוח אורגניזמים לזיהוי ללא שמות, לוח מונחי עזר, עמוד הסבר למונחי עזר, הוראות להורה או למדריך (עמוד זה) עם כרטיסי פיתרון אותם ניתן להציב, לאחר כל זיהוי מוצלח, במקום המתאים במפתח או לחילופין לכתוב את שם האורגניזם בריבוע הריק המתאים.
כל הדפים בגודל 4A במקור, בפורמט PDF. אפשר להדפיס גם לגודל 3A. אפשר להדפיס גם בשחור-לבן – לצבעי האורגניזמים או האיברים אין חשיבות.
יש להדפיס את המפתח. רצוי להדפיס גם את לוח האורגניזמים וכרטיסי זיהוי לגזירה לשימוש לאחר הפתרון.
כיצד משחקים:
לוח האורגניזמים מציג 16 חסרי־חוליות המייצגים מספר קבוצות אורגניזמים: חרקים, עכבישנים, מרבי־רגל, שווה־רגלאים (סרטנאים), רכיכות, תולעים. האיורים סכמתיים, מציגים את האורגניזמים בתנוחה טיפוסית בה רואים אותם לרוב ומראים איברי גוף בסיסיים וטיפוסיים לאורגניזם (תכונות חשובות המוזכרות במפתח ושאינן בולטות באיורים מוצגות בהגדלה בזכוכית המגדלת). האורגניזמים מוצבים אחד ליד השני כך שניתן להשוות בקלות אורגניזמים מאותה קבוצה. ניתן להעלות רמת קושי על ידי הפרדה (בגזירה) בין האורגניזמים לזיהוי (בעמוד 2) והמשתמש ידרש להקדיש חשיבה גם לבחירת אורגניזמים להשוואה, במידת הצורך.
המשתמש בוחר, מתוך התמונות בעמוד 2 אורגניזם אחד בלבד להגדרה ומתחיל (משדה ההתחלה) לענות על השאלות (אחת כל פעם) תוך כדי שהוא נדרש לזהות בתמונה של האורגניזם איבר או תכונה המוזכרים בשאלה הרלוונטית. המשתמש יכול להשוות בין אורגניזמים בלוח כדי לשלול אפשרות לא מתאימה. כאשר המשתמש מגיע לריבוע ריק (סוף ההגדרה), הוא יכול לאמת את הזיהוי באמצעות כרטיס פיתרון. במידה והזיהוי נכון, ניתן להניח כרטיס פיתרון גזור בריבוע הריק כדי להמחיש התקדמות.לחילופין אפשר גם לכתוב את שם האורגניזם בריבוע הריק (תרגול כתיבה). כאשר כל הריבועים הריקים מלאים, תם המשחק. הריבועים מאוגדים לקבוצות לפי השתייכות טקסונומית – כולם חסרי־חוליות אולם לא כולם פרוקי־רגליים.
הערה: האיורים הם ייצוגיים לקבוצות המופיעות במפתח. במידה והמשתמש לא מכיר במידה מספקת איברי גוף בסיסיים בחסרי־חוליות, ניתן להיעזר בדף מינוחי עזר (אפשר להדפיס) המציג שמות איברי גוף בסיסיים של חרק, עכבישני ועוד.
מילון מונחי עזר למפתח – הסבר בסיסי המותאם למשחק – מופיע גם בקובץ PDF
1. גּוּף – הַגְדָּרָה כְּלָלִית. מֻונָּח הַמִּתְיַיחֵס לְמִכְלוֹל הָאֵיבָרִים וְהַמַּרְכִּיבִים הַחָומְרִיִּים שֶׁל יְצוּר חַי.
2. פֶּרֶק – מִקְטָע גּוּף בְּפְרוּקֵי־רַגְלַיִים וּבְחֵלֶק מְחַסְּרִי־הַחֻולְיוֹת. בְּתוֹלָעִים פְּרוּקוֹת וּבְּמְרַבֵּי־רַגְלַיִים פִּרְקֵי גּוּף מְרֻובִּים הַדּוֹמִים הָאֶחָד לַשֵּׁנִי. בְּחֲרָקִים וַעַכְּבִישָׁנִים לְמָשָׁל, חֵלֶק מִפִּרְקֵי הַגּוּף מְאֻוחִים לַחֲטִיבוֹת מִתְמַחוֹת. לַחֲרָקִים שָׁלוֹשׁ חֲטִיבוֹת גּוּף וּלְעַכְּבִישָׁנִים שְׁתֵּי חֲטִיבוֹת גּוּף.
3. רֹאשׁ – הַמִּקְטָע הַקְּדוֹמָנִי שֶׁל הַגּוּף. נוֹשֵׂא אֵיבְרֵי חִישָׁה וּפֶה. בְּפְרוּקֵי־רַגְלַיִים הָרֹאשׁ הוּא חֲטִיבָה הַבְּנוּיָה מִמִּסְפַּר פְּרָקִים שֶׁהִתְאַחוּ.
4. עַיִן – אֵיבֶר חִישָׁה רָגִישׁ לְאוֹר הַמְּמֻוקָּם בָּרֹאשׁ. לְמַרְבִּית הַחֲרָקִים עַיִן מֻורְכֶּבֶת, הַבְּנוּיָה מִמִּסְפָּר רַב שֶׁל עֵינִיּוֹת. עַיִן מֻורְכֶּבֶת יְעִילָה מְאוֹד בְּזִיהוּי תְּנוּעָה וְכִיוְּונָה.
5. מָחוֹשׁ – אֵיבֶר חִישָׁה פָּרוּק הַמְּחֻובָּר לְרֹאשׁ שֶׁל פְּרוּקֵי־רַגְלַיִים. מְשַׁמֵּשׁ לַהֲרָחָה, טְעִימָה מִישּׁוּשׁ וְעוֹד.
6. מָשׁוֹשׁ – אֵיבֶר חִישָׁה שְׁרִירִי (לֹא פָּרוּק) בְּחַסְרֵי־חֻולְיוֹת. בְּשַׁבְּלוּלֵי יַבָּשָׁה הוּא מָצוּי בָּרֹאשׁ.
7. חָזֶה – חֲטִיבַת גּוּף פְּרוּקָה שֶׁבֵּין הָרֹאשׁ לַבֶּטֶן. בְּחֲרָקִים הֶחָזֶה נוֹשֵׂא רַגְלַיִים.
8. רֹאשְׁחַזֶּה – חֲטִיבַת גּוּף הַמְּאַגֶּדֶת אֶת הָרֹאשׁ וְהֶחָזֶה בְּעַכְּבִישָׁנִים. הַרֹאשְׁחַזֶּה נוֹשֵׂא רַגְלַיִים.
9. רֶגֶל – גַּפָּה פְּרוּקָה הַמְּשַׁמֶּשֶׁת לַהֲלִיכָה. לַחֲרָקִים יֵשׁ שֲׁלוֹשָׁה זוּגוֹת רַגְלַיִים פְּרוּקוֹת. לְעַכְּבִישָׁנִים אַרְבָּעָה זוּגוֹת רַגְלַיִים פְּרוּקוֹת.
10. כָּנָף – אֵיבָר תְּעוּפָה הַמָּצוּי בְּפְּרוּקֵי־רַגְלַיִים רַק בַּחֲרָקִים. לְמַרְבִּית הַחֲרָקִים שְׁנֵי זוּגוֹת כְּנָפַיִים הַמְּחֻובָּרוֹת לַחֲטִיבַת הֶחָזֶה.
11. בֶּטֶן – חֲטִיבַת גּוּף פְּרוּקָה שֶׁמֵּאֲחוֹרֵי הֶחָזֶה אוֹ הָרַאשְׁחָזָה. מְכִילָה אֵיבָרִים פְּנִימִיִּים כְּמוֹ: מַעֲרֶכֶת הָעִיכּוּל, הָרְבִיָּיה וְעוֹד.
12. בַּחְנִין – אֵיבֶר חוּשׁ וּמִישּׁוּשׁ. בְּגַפֵּי הַפֶּה שֶׁל חֲרָקִים אַרְבַּע בְּחַנִּינִים קְטַנִּים. לְעַכְּבִישָׁנִים זוּג בְּחַנִּינִים גְּדוֹלִים הַמְּמֻוקָּמִים בַּחֲזִית הַרָאשְׁחָזָה, מִשְּׁנֵי צִדֵּי הַפֶּה. בְּכָל קְבוּצָה שֶׁל עַכְּבִישָׁנִים הַבַּחֲנִינִים מִתְאַפְיְינִים בְּהִתְמַחוּת שׁוֹנָה.
13. צְבָת – שְׁנֵי הַפְּרָקִים הָאַחֲרוֹנִים שֶׁבִּקְצֵה הַבַּחֲנִין בְּעַקְרַבִּים וְבְּזוּט־עַקְרַבִּים. פּוֹעֲלִים כִּצְבָת הַמְּשַׁמֶּשֶׁת לַאֲחִיזָה וַחֲפִירָה.
14. פִּטְמַת טְוִויָּה – אֵיבָר חִיצוֹנִי הַמַּפְרִישׁ קוּרֵי מֶשִׁי מִבְּלוּטָה הַנִּמְצֵאת בַּבֶּטֶן. פְּטָמוֹת טְוִויָּה מְאַפְיְינוֹת עַכְּבִישִׁים. לָעַכְבִישִׁים שְׁמוֹנֶה פְּטָמוֹת טְוִויָּה הַבּוֹלְטוֹת מִקְּצֵה הַבֶּטֶן.
15. עוֹקֶץ – אֵיבֶר דְּקִירָה הַמָּצוּי בִּקְצֵה שַׁלְפּוּחִית הָאֶרֶס שֶׁל עַקְרַבִּים, הַמְּמֻוקֶּמֶת בְּקָצֶה הַבֶּטֶן הָאֲחוֹרִית. הָעוֹקֶץ מַחְדִּיר אֶרֶס בְּדוֹמֶה לִפְעֻולָּה שֶׁל מַחַט רְפוּאִית.
16. קוֹנְכִיָּה – מִבְנֶה גִּירִי, הַמְּכַסֶּה אֶת גּוּפָן שֶׁל רַכִּיכוֹת שׁוֹנוֹת, לַהֲגַנָּה מִפְּנֵי אוֹיְבִים וְיוֹבֶשׁ.