גם אם אתם כמוני; אוהבים עכבישים, מכבדים אותם ורואים בהם חלק בלתי נפרד מהמכלול בו אנו חיים, הרי לא תמיד ברור לכולם מי הם ומה הם, והידע עליהם לא תמיד מושתת על מקורות מבוססים או אמינים.

1. עכבישים הם חרקים.
2. עכבישים התפתחו לפני הופעת הדינוזאורים.
3. מספר מיני היונקים דומה למספר מיני העכבישים.
4. יש עכבישים המתנשלים גם במהלך חייהם כבוגרים.

5. עכבישים יכולים לעוף.
6. לעכבישים אין מוח.
מערכת העצבים המרכזית של העכביש – המוח, בנוייה משני גנגליונים (צבירי תאי עצב) בסיסיים. כל גנגליון מקושר עצבית למערכות השרירים, איברי החישה ומערכות נוספות ושולט על תפקודן.
אומנם לעכבישים מוח קטן מאוד, אך יש מהם המדגימים לנו התנהגויות מורכבות ביותר ביחס לגודלו. חלקם מראים כישורי למידה וזיכרון. יש מינים המסוגלים להציג פתרון לבעייה במספר דרכים שונות.
7. עכבישים שומעים.
8. לכל העכבישים שמונה עיניים.

9. לעכבישים ראייה חלשה.
10. כל העכבישים בונים רשתות.
11. כל קורי העכבישים זהים.
12. קצות הרגליים של העכביש שמנוניות, לכן הוא אינו נדבק לקורים של עצמו.
בכל מקרה, מחקרים לא מצאו כל הפרשה שומנית בקצות הרגליים (פיסת הרגל) של עכבישים. בעכבישים בוני רשתות לעומת זאת מוצאים בקצה פיסת הרגל ציפורן שלישית הניצבת מול מערך זיפים יעודיים המאפשרים אחיזה מדוייקת של קורים בודדים ותנועה מהירה על מרחב הרשת.
13. קורי עכביש חזקים יותר מפלדה.
ואם כבר בחוזק דנן; אחד המיתוסים שאפשר למצוא ברשת אומר: "קורי עכביש הם כל כך חזקים שהם יכולים לעצור מטוסים". טכנית זה אפשרי, אבל דורש יותר ממיליארד עכבישים כדי ליצר כבל באורך ובעובי הנדרש. היה מי שחישב מה נדרש לכך, הרוצים להרחיב, מוזמנים לקרוא בקישור ?How thick should a spider silk thread be to stop a Boeing-747 in full flight.
האמת היא שקורי עכבישים משמשים מושא למחקרים רבים המנסים למצוא דרכים להפיק אותם בדרכים מלאכותיות עבור יישומים שונים; רפואיים, הנדסיים וצבאיים.
14. עכבישים אוכלים את הקורים של עצמם.
15. במלחמת העולם השנייה התקינו קורי עכביש בכוונות אופטיות.
אפשר לקרוא בהרחבה על הנושא בקישור הבא: A historic event: American black widow spiders bring victory in World War I and II.
16. כל העכבישים ארסיים.
העובדה שעכביש הוא ארסי אינה הופכת אותו אוטומטית מסוכן לאדם. הארס הוא אמצעי קיום חיוני לעכבישים. הוא מאפשר לשתק את הטרף ולהמית אותו במהירות. הוא לא נועד להרוג או לפגוע בבני אדם. כערך מוסף הוא משמש אמצעי הרתעה כנגד טורפים.
למעשה מתוך מניין המינים של עכבישים המוכרים למדע, רק כ־200 מינים נחשבים מסוכנים לאדם. מאחרונים, רק מינים ספורים נחשבים מסוכנים מאוד לאדם – כ־25 בכל העולם שהם כ־0.06% מכלל המינים המוכרים למדע. בישראל מוכרים רק 2 מינים מסוכנים, שהם כ־0.3% מכלל המינים המוכרים נכון להיום בארץ. למרבית העכבישים ארס חלש. ממילא רובם אפילו לא ינסו לנשוך אותנו.
17. כל העכבישים השחורים מסוכנים מאוד.
18. ככל שהעכביש גדול יותר, כך הוא מסוכן יותר.
מאחר ובעכבישים הנקבות נוטות להיות גדולות יותר מהזכרים, יש להן בלוטות ארס גדולות יותר. יחסית לזכרים, נקבות עשויות להחדיר בנשיכה יותר ארס. מאידך זכרים נוטים לשוטט יותר מנקבות ולכן גם פוגשים אותם יותר. דוגמא קלאסית לכך הוא עכביש 'המשפך האוסטרלי' (לא קשור למשפחת המשפכניים) הנחשב לאחד מהעכבישים המסוכנים ביותר בעולם. במין הזה הרוב המכריע של נשיכות מוכחות מקורו בזכרים משוטטים. גם פה, מקרי המוות הנקשרים למין הזה הם כ־13 מקרים מתוך 138 דיווחי נשיכות – במהלך השנים 2004-1926. משנת 1981 לאחר פיתוח נסיוב, אין דיווחים על מקרי מוות.

19. עקיצה של עכביש יכולה להרוג תוך מספר דקות.
20. הסיכוי להינשך על ידי עכביש הוא גבוה מאוד.
רוב המפגשים של בני אדם עם עכבישים מסתיימים בלא כלום, כאשר ברובם המכריע, האדם אפילו אינו מודע למפגש זה.
21. עכבישים נועצים את הרגליים שלהם בעור ויכולים לגרום לפציעה חמורה.
22. אדם בממוצע בולע 4-8 עכבישים במהלך השינה במשך חייו.
לא נכון! 'עובדה' זו מופיעה בלא מעט אתרים ברשת כולל באתרים ישראלים. על פי האתר snopes מקורה לכאורה בתרגיל עיתונאי (1993 ,Lisa Holst) שהראתה כיצד ניתן בקלות להפיץ שמועות לא מבוססות דרך הרשת ומערכת הדואר האלקטרוני. הציטוט המדובר לכשעצמו נלקח לכאורה על ידי העיתונאית מספר אמיתי, ברם, חיפוש בספר עצמו (דרך גוגל) לא מעלה רמז אחד להופעת הטענה המדוברת בספר. נראה שגם ה'מקור העיתונאי' הוא מיתוס אינטרנטי. (ראו תחקיר בקישור) עד כה לא נמצא עדות קשה אחת למאמר של ליסה וראיות כלשהן לעצם קיומם של כתבת בשם זה.
עם זאת יש באגדות האורבניות הללו שמץ של אמת. מי לא בלע בשגגה זבוב או עש שנכנס לו לפה. פרוקי־רגליים מוצאים את דרכם בכוונה או בטעות למגוון מזונות שלנו, טריים, מעובדים (בעיקר) ומבושלים ואנו צורכים, מבלי להתכוון, אותם עם המזון – הרבה יותר מאשר אנו רוצים לחשוב שזה לא קורה. סביר להניח שיש בהם גם עכבישים ולא פחות סביר שמספרם של פרוקי־הרגליים הללו, רובם זעירים מאוד, הוא הרבה יותר מ־8 במהלך כל החיים. נו!, תוספת חלבונים טבעית מעולם לא הזיקה לבריאות של אף אחד. זה הרבה הרבה פחות גרוע מכל התוספים שמחדירים לנו בכוונה למזון (טרי ומעובד) שפגיעתם רעה באמת.
יש ועכבישים הדרים במגורי אדם משוטטים בהם. עשויים להיות מקרים בהם עכבישים מגיעים אקראית גם למיטה (ניסיון אישי) או מטפסים עלינו. מקרים שכאלה מתרחשים במסגרת שגרת הפעילות של העכביש, במהלך חיפוש מזון או אחר בן זוג.
ביום פרסום הרשומה במקור (אוקטובר 2010) עלתה לרשת (לא מתואם, נשבע) ידיעה חדשותית המספרת על עכביש שהוצא מאוזן של אישה סינית שהתלוננה על כאב אוזניים. (ראו קישור) מקרה זה הוא דוגמא יפה לכך שאין דבר כזה שאין דבר כזה, אך אינו מעיד על הכלל, למרות שאין זה הדיווח היחידי על מקרים דומים שארעו בשנים האחרונות וניתן למצוא ברשת. עכבישים אינם מחפשים אוזניים או כל איבר אחר של אנשים להקים בהם קן. נסיבות המקרה המדווח לא ברורות וסביר להניח שהעכביש נבהל במהלך טיולו על הראש של האישה ונמלט למחסה החשוך הכי סמוך. דרך אגב, מדובר מין של קופצן, לא מהמינים המסוכנים לאדם.
23. עכבישים אינם דואגים לצאצאים שלהם.
24. עכבישים משריצים.
לעיתים עולים ברשת דיווחים של: "הרגתי עכביש ויצאו ממנו מלא עכבישים קטנים…". נקבות במשפחת הזאבניים (קישור לרשומה) נושאות לאחר בקיעת הביצים את הצאצאים על גב הבטן. לעין לא מיומנת קשה לעיתים להבחין בין העכבישה עצמה לערמת הזאטוטים שהיא נושאת. מעיכת העכביש עשויה לגרום לצאצאים לנוס על נפשם ולהתפזר במרחב. אפשר להירגע, זאבניים, בכל גודל, אינם מסוכנים לאדם.

25. עכבישים לא שותים מים.
עכבישים מקבלים את עיקר הנוזלים מהמזון אותו הם אוכלים ויש מינים המסתפקים רק בנוזלים שמקורם במזון שלהם. על האופן בו עכבישים ניזונים אפשר לקרוא בהרחבה ברשומה: כיצד עכביש אוכל המבורגר.
26. כל העכבישים טורפים בלעדיים.
27. עכבישים צדים רק בלילה.
28. עכבישים לא יודעים לשחות.
29. עכבישים נפוצים בעיקר בקיץ.

30. יש עכבישים הגרים רק במגורי אדם.
מינים מלווי אדם מתקיימים גם בשטחים הטבעיים, אך קל למצוא אותם דווקא במגורי אדם, שם התחרות שלהם עם מינים אחרים נמוכה יותר. חלק מהמינים הללו הם קוסמופוליטיים וכיום הם נפוצים במקומות רבים, הרחק מארץ מוצאם.
הם חודרים לבתים במסגרת התפשטות טבעית (דרך פתחים, סדקים וכו') או תפיסת טרמפ על ריהוט או דברים שמכניסים לבית. אם התנאים נוחים להם הם עשויים אף להתרבות. אם התנאים אינם הולמים אותם, הם לא ישרדו זמן רב או שיעזבו.
יש מינים החודרים באקראי לבתים אך אינם מתגוררים בהם. אלה על רוב פרטים משוטטים; זכרים המחפשים נקבות או פרטים שהוחרדו ממחבואם (בחצר למשל) והגיעו בטעות לתוך הבית. מינים כאלה בדרך כלל לא שורדים לאורך זמן, עקב תנאי מחייה לא מתאימים, מחסור במזון ותחרות עם המינים הביתיים.
הרוב המכריע של מינים מלווי אדם (למעט ארסן חום) אינו מסוכן לאדם ואף מהווה מדביר ביולוגי של חרקים מזיקים שלרוב לא נראים לעין. על עכבישים ברחב האורבני אפשר לקרוא בהרחבה ברשומה: עכבישים במרחב האורבני.

31. עכבישים הם טורפים חשובים במערכת האקולוגית.
32. עכבישים נתונים לאיום קיומי עקב פגיעה בבתי גידול.
33. האם עכבישים מוגנים או מותר להרוג אותם?
היה ונכנס לבית עכביש לא רצוי, אפשר (לא חייבים) לסלק אותו ביעילות לחצר בעזרת הנחת קופסה (של ממרח או דומה) והדחקה של מכסה או פיסת נייר. אפשר לדחוק אותו פנימה עם מכחול ואפשר גם עם שואב אבק. אף עכביש לא יקפוץ עליכם במטרה לנשוך או לתקוף, גם אלה המסוכנים. מקסימום הם ינסו לברוח.
בקישור הבא: How to Catch a Spider תוכלו למצוא טיפים כיצד ללכוד עכביש בצורה בטוחה לכולם, כן, גם לעכביש, ותאפשר להוציא אותו מהבית.
עם זאת כדאי לזכור, על כל עכביש שמסולק מהבית, יש אחרים שיתפשו את מקומו. התחרות בטבע על בתי גידול היא חזקה מאוד ואין נישות הנשארות פנויות לאורך זמן. אם אתם רוצים לצמצם חדירת עכבישים וחרקים לבית, מוטב לדאוג להקשות עליהם את הכניסה בסתימת סדקים ואטימת חריצים סביב פתחים וסילוק אלמנטים היכולים לשמש להם מסתור.
ידע הוא כלי נפלא, הוא מאפשר לנו להבין את העולם הסובב באופן המאפשר לנו לקבל אותו בצורה נוחה לעיכול. ככל שהידע שלנו רחב יותר ומבוסס יותר הרי הוא מאפשר לנו לבחון דברים מיותר נקודת מבט אחת.
כאשר הידע שלנו חסר, לוקה או אפילו שגוי, אנו עשויים או אפילו נוטים לשפוט דברים שלא בדרך מאוזנת. והדבר עלול לגרור אותנו למסקנות או למעשים שאינם רציונליים ביחס לאמת הפשוטה.
מקורות נבחרים:
חרקים נגד אדם, מיכאל קוסטא, 1978
Biology of spiders, Rainer F. Foelix, 1996
The book of Spider, Rod Preston – Mafham, 1991
Myths, Misconceptions, and Superstitions About Spiders