עכבישים – כדורית אדומה

כדורית אדומה Steatoda paykulliana היא אחת ממיני העכבישים הנפוצים; גם בסביבת האדם. רבים בטעות נוטים לזהותה כאלמנה שחורה. אף ששני המינים (מסוגים שונים) משתייכים לאותה משפחה – כדורניים Theridiidae – וחולקים פעמים רבות אותו בית גידול, הרי ניתן להבדיל בין השתיים בקלות. לכדורית אדומה דוגמא צבעונית (אדום, צהוב או לבן) על גב הבטן והגחון שחור. באלמנה שחורה (בוגרת) גב הבטן שחור כולו וגחון הבטן כהה, לעיתים נדירות עם כתם / פס־רוחב אדמדם. בניגוד לסוג אלמנה Latrodectus, הסוג כדורית Steatoda לא מוכר כמסוכן באופן מיוחד לאדם, אף על פי שהוא נפוץ יותר.
כדורית אדומה - נקבה טרום בוגרת וזכר.
הסוג כדורית מונה כ־120 מינים, מתוכן מוכרים בישראל 11 מינים. כדורית אדומה היא הגדולה מבין המינים באזורינו (נקבה 13-8 מ"מ). למין תפוצה ים־תיכונית רחבה ומוצאים אותו בדרום־אירופה, צפון־אפריקה, המזרח־התיכון ומערב־אסיה. לעיתים מין זה חודר לאזורים חדשים, כטרמפיסט על משלוחים חקלאיים ואף מתבסס בהצלחה (למשל צפון אירופה: אנגליה, צרפת וגרמניה). תופעה המתרחבת, ככל הנראה, בעקבות ההתחממות הגלובלית. בישראל ניתן למצוא את הכדורית האדומה לאורך מישור החוף בבתי גידול: חוליים, עשבוניים וחורשות. כמו כן גם באזור השפלה, ספר המדבר והנגב.

מין זה חובב בתי גידול חמים ויבשים משופעים במחסות (אבנים, קליפות עצים, מחילות) ולא מופרעים. לעיתים ניתן למצוא אותו במגורי אדם או בסמוך: גדרות אבן, מחסנים, פסולת מושלכת, ואזורים חקלאיים וכו'.
נקבה שומרת על פקעות ביצים.
פרטים צעירים ומתבגרים ניתן למצוא כל השנה. על פי המידע המועט שמצאתי בנושא, בנקבות צעירות צבע הדוגמא בהיר עד צהוב, לאחר ההתנשלות האחרונה הוא הופך כתום ולבסוף נעשה אדום. קיימים גם מופעים כהים, בהם הדוגמא פחות ניכרת.

נקבות תת־בוגרות מופיעות בשלהי החורף ונקבות בוגרות מופיעות באביב. לעיתים קרובות ניתן למצוא בסמוך להן זכרים בעיקר ליד נקבות בדרגת טרום בוגר. הזכרים שגודלם דומה לנקבות, שומרים עליהן עד להתנשלות האחרונה כי אז יוכלו להזדווג איתן ראשונים. לרוב הזכרים מתים זמן קצר לאחר ההזדווגות. הנקבה יוצרת 3-2 פקעות (לבנות וחלקות) ושומרת עליהן בקפדנות. כל פקעת מכילה כ־200 ביצים. למרות כמות הצאצאים הגדולה, הרי רק פרטים בודדים יגיעו לבגרות ויצליחו להתרבות.

המטווה התלת־מימדי האופייני למשפחה אינו אחיד ומבולגן משהו. הוא נבנה סמוך לקרקע בשולי אבן, סדקים בסלע או בסיס שיח. לעיתים בפתח מחילה או בבסיס גזע עץ. המין גמיש מאוד בבחירת מקום המטווה כל עוד הוא מספק מחסה מתאים ואפל. המטווה ערוך כשחלקו הצר מצוי במחסה אפל וחלקו הרחב חורג ממנו החוצה. המטווה כולל קורים הכשלה אלסטיים המשוכים כלפי הקרקע (או מצע יציב אחר) כאשר בסמוך למצע כל קור מכוסה בטיפות דביקות. חרקים העוברים בסמוך נדבקים לקורים הנקרעים, מתכווצים כלפי מעלה ומושכים את הטרף לתוך עומק המטווה. מאבק הטרף הלכוד רק מסבך אותו יותר בסבך הקורים והכדורית מוסיפה עוד קורים דביקים בכדי לרתק את הקורבן.

המזון האופייני הוא חרקים ופרוקי־רגליים הנעים על הקרקע כמו נמלים, חיפושיות, צרצרים, טחביות וכד'. עם זאת הכדורית לא תהסס להתעסק עם טרף גדול יותר כמו עקרב ואפילו לטאה קטנה.
בדומה למינים אחרים במשפחה, לכדורית ראייה לקויה והיא מסתמכת בעיקר על תנודות ורטט הקורים לזיהוי הטרף או אויב המנסה לחדור למטווה.
כדורית אדומה במטווה שנבנה בפתח מחילת מכרסם בחולות.
הארס בדומה למינים בסוג אלמנה הוא נוירוטוקסי ומשפיע על מערכת העצבים של יונקים (נבדק על מכרסמים). בניגוד לאלמנה לא מוכרים מקרים פטאליים עקב נשיכה של הסוג כדורית. דיווחים על נשיכות מציינים נפיחות מקומית וכאבים בדומה לעקיצת צרעה החולפים לאחר מספר שעות.

המין אינו תוקפן מטבעו והארס אינו חזק כשל הסוג אלמנה. מקרי נשיכה עשויים לקרות כאקט של הגנה עצמית במידה והעכביש מוצא את עצמו נמחץ בלי כוונה או ללא מוצא כאשר לא מודעים לקיומו. כהעדפה העכביש יעדיף תמיד לברוח מאשר להימחץ בטעות או לתקוף משהו שאינו מסוגל להמית.

Comments are closed.