בין עש לפרפר

גם אם עד עכשיו זה לא ממש הטריד אתכם מה בין עש לפרפר, הנה הזדמנות לקרוא על ההבדלים שבין שתי הקבוצות הללו שבעצם נחלקות להרבה מאוד משפחות שונות, שעיקר המכנה המשותף בינן הוא שהן חרקים מעופפים המשתייכים לסידרת הפרפראים Lepidoptera – מעל 120 משפחות ומעל 180,000 מינים, הסדרה השניה בגודלה; אחרי סדרת החיפושיות.

פרפראים נחלקים ל־47 על־משפחות, כאשר מלבד שתיים כל השאר הן עשים. שתי הנותרות הן על־המשפחה Hesperoidea הכוללת את המשפחה הספריתיים הנחשבת לקבוצת ביניים שבין פרפרי היום לעשים ועל־המשפחה Papilionoidea הנקראת גם בשם השימושי פרפרי־יום והיא מכנסת את כל משפחות פרפרי היום המוכרים כמו לבניניים, כחליליים, צבעוניים ועוד.

עש טיפוסי - Hemidromodes sabulifera hessa ממשפחת המודדים
פרפראי יום טיפוסי - סטירית פקוחה

החלוקה בין עשים לפרפרי יום היא בעיקרה סמנטית. החלוקה המדעית מורכבת בהרבה ואינה מציבה גבול חד־משמעי בין הקבוצות. יותר מזה, החלוקה הטקסונומית ברמות הגבוהות אינה מוסכמת על כלל החוקרים וניתן למצוא כמה הצעות שונות הנוגעות לחלוקה הטקסונומית הראויה ברמות אלו.

ברמה הפרקטית ניתן להפריד בין הקבוצות בכמה דרכים, עם כמה הסתייגויות, ולזכור שלכל כלל יש גם יוצא מהכלל.

הבדלים מורפולוגיים פרפרי יוםעשים
מחושלרוב מחוש בצורת אלהמחושים חוטיים (נקבות) או מנוצים (זכרים)
גוףמאורך צנום ודי קירח עבה, מגושם ודי שעיר
קשקשי כנף קשקשים קטנים יחסית וצמודיםקשקשים גדולים יחסית ואווריריים יותר
כנפייםקרס מחברת את הכנף הקידמית לאחורית בתעופהאין קרס
גולםלרוב גולם חרוטי ועירוםלרוב גולם חביתי ולעיתים עטוף בפקעת
 מינים המתגלמים ללא פקעת עושים זאת במחסה תחת הקרקע או אבן
 צבעצבעים מגוונים ביותרצבעי אדמה המקנים הסוואה טובה.
עשים העפים ביום צבעונים בדרך כלל ובמיוחד אלה המכילים רעלנים.
 הבדלים התנהגותיים
פעילותפעילי יוםפעילי לילה. יש עשים הפעילים גם ביום
מנוחה נחים כאשר הכנפיים סגורות/צמודות אנכית
 הספרתיים נחים עם כנפיים פרושות אופקית או מכונסות חלקית
נחים עם כנפיים אופקיות לגופם (פרושות או מכונסות)

פרפראים מציגים מגוון אדיר של מידות וצורות. בהשוואה לפרפראי יום, אצל עשים המגוון גדול בהרבה וטווח הגדלים עצום; מ־3 מ"מ עד ל־30 ס"מ. הם גם מציגים (הזחלים) את משרעת בתי הגידול הגדולה יותר. מהמטבח וארון בגדים שלנו, דרך גזעי עצים ועד עמוק בקרקע בין השורשים. אומנם גם הפרפרים לא קוטלי־קנים בתחומים הללו, אבל הם מנצחים בעושר הצבעים ושרטוטי הכנפיים.

המאובן הקדום ביותר של פרפראי Archaeolepis mane (עש) תוארך לתקופת היורה המוקדמת (190 מיליוני שנים). הסברה שפרפרי היום התפתחו מעשים כנראה בסוף תקופת הקרטיקון (65 מיליוני שנים). אין בנמצא מאובנים רבים של פרפרים. אחד מהבודדים שייך ל־Hesperoidea וגילו מוארך בכ־57 מיליוני שנים – פליאוקן.

Comments are closed.