דובון יפהפה Utetheisa pulchella

הנציג הראשון באתר לתת־משפחת הדובונים Arctiinae, המשפחה Erebidae, היה דובון הקורים. עתה הגיע זמנו של נציג נוסף וכשמו כן הוא יפיוף של ממש.

להבדיל ממרבית חברי הקבוצה המקומיים, דובון יפהפה Utetheisa pulchella הוא פעיל דמדומים (נמשך גם לאור מלאכותי), המעופף לעיתים גם ביום. חוסה ביום בעשבייה, לא אחת גלוי למדי, יתכן שנסמך על טעמו הדוחה ועל כך מעידים צבעיו הניגודיים המשמשים כצבעי אזהרה בולטים בהחלט.

הכתמים האדומים על הכנפיים הקדמיות הם כפי הנראה שהקנו לסוג את שמו המדעי; utetheisa נגזר ככל הנראה מפועל בשפה היוונית שמשמעותו 'פצוע'. שם המין pulchella נגזר מאחד המארחים של הזחלים באירופה.

תפוצת דובון יפהפה משתרעת מהאזורים החמים של אוסטרליה, דרך אסיה הטרופית, ערב, המזרח־התיכון, דרום אירופה ואפריקה. הוא נודד אקראי מאפריקה לצפון אירופה. בישראל נפוץ ברוב חלקי הארץ.

בית הגידול האופייני הוא עשבוני ומואר המתאים להתפתחות המארחים האופייניים שלהם. את הבוגרים אפשר לפגוש פעמים רבות במהלך שיטוט בשדות ולצד שבילים כאשר הם מוחרדים ממקומם. מעופפים נמוך וקצר וקל למדי לעקוב אחריהם, אם כי הם נוטים לצלול לעשבייה ולהיטמע בין הגבעולים.
Utetheisa pulchella
המארחים העיקריים של המין בישראל הם צמחים המשתייכים לסוג עוקץ־עקרב, הזחל ניזון מרוב חלקי הצמח העליונים. זחלים מתפתחים גם על צמחי העגבנייה (סולניים) והכרוב (מצליבים). הבוגרים ניזונים מצוף פרחים בהם גם פרחי עוקץ־העקרב.
 
על פי מקורות שונים לפחות חלק ממיני עוקץ־העקרב מכילים חומרים אלקלואידים המשמשים כחומרי הגנה לצמח. מהספרות מוכר מין של דובון מצפון אמריקה Utetheisa ornatrix המשתמש באלקלואידים המופקים מהפונדקאי המקומי (Crotalaria spp) שלו כחומר הגנה כנגד טורפים בדרגות הביצה, הזחל והבוגר. תופעה זו מוכרת גם במינים אחרים בתת-משפחה וסביר להניח שהיא קיימת גם במין דובון יפהפה.
דובון יפהפה בפעילות יום הניזון מצוף פרח.
צבעי הזחל משמשים כצבעי אזהרה. הוא שעיר כיאה לדובונים אבל פחות מדובון הקורים.

מעניין שבשטח (שוהם) מצאתי זחלים על צמחי עוקץ־עקרב עגול־עלים ולא על צמחי עוקץ־עקרב שעיר שצמחו בשכנות. האם זה מעיד על העדפה מסוימת? אולי לאור תכולת האלקלואידים בצמח? לא מצאתי לשאלות תשובה בספרות.

המין מקים מספר דורות בשנה בין האביב לסתיו. הנקבה מטילה צבירי ביצים המונים 35-30 יח' על צידם התחתון של העלים. הזחלים בוקעים כעבור 4-3 ימים וכדרכם של רבים מהדובונים הם דרים באוהל קורים דליל, במין הזה עד הנשל הראשון. לאחר מכן הם מתפזרים על המארחים הקרובים.

לאחר כשבועיים בהגיעם לאורך של כ־25 מ"מ הם טווים פקעת דלילה, בפסולת עלים על הקרקע ומתגלמים בתוכה. זמן הגולם כשבוע, בקיץ התפתחות דור שלם נמשכת כשלושה שבועות.

הביצים מוטלות על צידם התחתון של המארח. צבעם הצהוב מעיד על גילן הצעיר ועם התפתחות העובר צבען יתכהה.
הגולם הוא מסוג חנוט המוצמד למצע בפקעת קורים דלילה מאוד.

Comments are closed.