הטורף שנטרף

הצילומים של כנפחוט עברי Dielocroce hebraea עליו תוכלו לקורא ברשומה הניבו גם סיפור דרמה קטן ומרתק. צילום הזחלים לא היה פשוט ולו רק משום שמדובר בסביבה מאובקת מאוד וחשוכה המקשה על מיקוד העדשה וצילום האובייקטים.

בעודי מתאבק על הקרקע בניסיון להתמקד על זחל סורר אחד, אני מבחין בזווית שדה הראייה של עינית המצלמה משהו נע במהירות לעבר הזחל ותוך שנייה הזחל שלנו הוכרע על ידי נימפת פשפש טורף מסוג טורפנית.

הסוג טורפנית Reduvius שייך למשפחת הטורפניתיים Reduviidae. כיאה לבני המשפחה המכובדת גם אלה פשפשים טורפים הניזונים מחסרי חוליות קטנים. בישראל כ-10 מינים. הבוגרים פעילים בלילה וביום מסתתרים מתחת לאבנים.

הנימפות פעילות מתחת לאבנים או על קרקע באתרים אפלים כמו מערות או בורות מים עתיקים. הנימפות (5~ מ"מ) מתכסות בעפר ומתמזגות עם הרקע ביעילות מדהימה. ההסוואה מגינה עליהן מחשיפה לטורפים מחד ומאפשרת להן לארוב לטרף מאידך.

נימפה מעופרת של טורפנית.
תמונה 1: המגע. הפשפש תוקף מלמעלה ונועץ את החדק מלמעלה כלפי הבטן הרכה.
תמונה 2: ההכרעה. הזחל קורס תחת מתקפת הארס המשתק המתפשט בגופו.
תמונה 3: פרפורי הגסיסה. הזחל שוכב על גבו משותק והנימפה נועצת את החדק עמוק בגופו.
תמונה 4: סוף הדרך. הזחל מת והפשפש מכלה את נוזלי גופו דרך החדק.

הצילומים נעשו באחת מהמערות החצובות בתל-צפית. צילומים מהסוג המדובר נדירים למדי משום שעצם הנוכחות בשטח המחיה של הפרטים מלחיץ ובתנאים כאלה טורפים נוטים לברוח ולא לשחר למזון. הפעם שיחק המזל וזכיתי בתצפית מעניינת שלא רואים כל יום.

Comments are closed.