התנשמית Trichoplusia circumscripta

כל אחת ואחד מאיתנו אירחו לא פעם אורחים לא קרואים שעברו את מפתן הדלת כטרמפיסטים על מצרכי מזון, עציץ או זר פרחים או ככה סתם שראו חלון פתוח ונדרשו לבדוק על שום מה.

יודע אני שרבים לא מקבלים אורחים שכאלה בזרועות פתוחות ורובם במקרה הטוב מועפים החוצה ובמקרה הרע שלהם עוברים לעולם שכולו טוב.
יודע אני גם שחלק מהמארחים מספיק סקרן לתהות על קנקנם ויש אפילו הפונים לספרים או מעלים שאילתות בפורומים המתאימים. לעיתים סקרנות זו באה מעבר לסיפוקה כאשר מגלים שהאורח לא רק שאינו מזיק אלא שיש סיפור יפה בכליו.

גם אצלי מזדמנים אורחים לא קרואים ואם הם לא מוכרים או שהינם מעניינים ממש אני מקצה להם פינה מתאימה במטרה ללמוד עליהם יותר. בתחילת אפריל (2010) הגיע לביתי אורח ירקרק כטרמפיסט סמוי על עציץ של נענע. היה זה זחל של פרפראי לא מוכר (נחשד כתנשמית) שכרסם את הנענע בתאווה יתרה. הוא לא התגלה מייד ולכן סביר שהגיע כזחל זעיר או אפילו כביצה ורק כאשר הגיע לגודל משמעותי התחיל נזקו לבלוט ורק אז התחלתי לחפש אותו. 

לאחר אולטימאטום חד־משמעי נאלץ הזחל לנטוש את העציץ וכפיצוי הועבר לקופסה קטנה שם הוא קיבל אספקה שוטפת של עלי נענע במטרה לגדול, להתגלם ולהגיח כפרפר.
הזחל הירוק כפי שהוא נימצא על צמח הנענע. צבעו הירוק ומיקומו מתחת לעלה הקשו מאוד על איתורו.
הזיהוי הראשוני היה כאמור זחל של תנשמית, אבל איזו תנשמית? בתנשמיות ובמיוחד בקרב תת־משפחות רבות, מוצאים לעיתים זחלים דומים מאוד. הוריאבליות במופעים המאפיינת את הקבוצה הזו בזחלים ובבוגרים מקשה במיוחד על זיהוי בדרגות הצעירות. לכן עבור זיהוי מושלם היה צורך לראות בוגר.
 
ואכן הזחל עמד במטלה וכעבור שבוע התגלם ולאחר עוד מספר ימים הגיח בוגר יפה. מאחר ואני חלש למדי בעשים, הועבר הבוגר אחר כבוד אל המחלקה האנטומולוגית באונ' ת"א ושם התברר שאכן מדובר בתנשמית ומהמין Trichoplusia circumscripta. ועכשיו כשיש זיהוי אפשר היה לחפש קצת מידע רקע על מין ומה הקשר שלו לנענע.
,
אז מה אנו יודעים על Trichoplusia circumscripta? מדובר בתנשמית המשתייכת לתת־המשפחה Plusiinae (אליה משתייכת גם פלוסית גמה שזכתה לרשומה משלה). בישראל מוכרים בתת־משפחה הזו כ־16 מינים, חלקם נדירים מאוד, מקצתם נחשבים למזיקי חקלאות.

שם הסוג tricho-plusia נגזר מצירוף המילים trich = שיער ו-plusia המתייחס לגוון המוזהב או הכסוף שיש למינים רבים במשפחה ונגזר מהמילה היוונית plousios = עשיר. ואכן כפי שאפשר לראות בתמונה המין שלנו אכן זהוב ושעיר. שם המין circum-scripta מתייחס ככל הנראה ל'חתימה' הבהירה בתצורת קו מעוקל שעל כל כנף.
הבוגר כפי שצולם לאחר שהגיח מן מגולם שהיה נתון בפקעת קורים דלילה. מהות ציצת ה'שיער' שעל החזה לא ברורה והיא אופיינית לעוד מינים במשפחה.

T. circumscripta הוא אחד המינים הנפוצים בסוג שלו. התפוצה ים־תיכונית רחבה ובישראל הוא מוכר מהגולן, גליל, רכס הכרמל, הרי יהודה, בקעת הירדן ומישור החוף. אפיון התפוצה מעיד על היותו חובב חום. בית הגידול האופייני: אזורים מיוערים. לא ידוע הרבה על מחזור החיים, משערים שמדובר על דור בשנה. בוגרים מעופפים מרבית השנה עם שיא פעילות באפריל-מאי.

כפי שאפשר לראות, אין הרבה מידע זמין או בכלל על המין הזה. הוא אינו נזכר כמזיק חקלאי ולמעשה בספרות הזמינה כלל לא מוזכרים הפונדקאים שלו, אם כי סביר שהוא פוליפאגי כמרבית חברי המשפחה. מלבד הניסיון שלי על כך שזחל ניזון על נענע (גם עפ"י מידע מחברים במקרים דומים) יש מידע על מינים אחרים בסוג שגודלו על נענע. העובדה שנענע המכילה חומרים דוחי חרקים מעידה ככל הנראה על הסבילות האופיינית למינים רבים במשפחת התנשמיתיים Noctuidae לרעלנים שונים המופיעים בצמחים.

Comments are closed.