הסתיו פה, חלוצי החצבים סיימו לפרוח אך חגיגת סוף העונה רק החלה (שיא הפריחה בספטמבר). סתיו הוא זמן של ניגודים. מזג האוויר מתקשה להגדיר את עצמו ועל רקע שדות בור ובתה מצהיבים אפשר למצוא את חלוצי הסתיו ובהם בולט בקומתו ובלובנו החצב המצוי Urginea maritima.
הלבלוב והפריחה המוקדמים לכאורה של החצב עשויים לעורר תמיהה. מדוע יטרח זה הצמח ויפרח בעונה ובעת הכי קשים כאשר הכל מסביב יבש וחרוך? מדוע לא להמתין קמעה ולהשקיע במשאבי גידול לאחר הגשמים הראשונים?
באביב כמות צמחי הפרחים עצומה. אומנם גם כמות החרקים גדולה אבל התחרות על המאביקים מחייבת שימוש בטקטיקות שונות על-מנת להבטיח האבקה מוצלחת והמחיר כמובן גבוה והתמורה לא מובטחת.
אחת מהאסטרטגיות המבטיחות הגעת מאביקים היא פיתוח התאמות מיוחדות בפרחים המאפשרות רק למאביקים מסויימים לנצל את משאבי הצוף וההאבקה. מצידם מאביקים אלו יקפידו (בלית ברירה) להגיע רק לפרחים שכאלו וכך הצמח משיג לא רק הבטחת ביקור אלא גם "שירותי" האבקה כמעט בטוחה כי סביר ביותר שהמבקר הבא יגיע מפרח אחר של אותו המין. אחרים נוקטים בפרסום אגרסיבי בגודל, בצבע, בריח ובתזמון פריחה ויש הנוקטים באמצעי פיתוי ורמייה בלא לספק תמורה עבור שירותים אלו.
החצב נוקט בגישה הכוללנית, כולם מוזמנים, כל הזמן! כאשר כמות המאביקים קטנה אין זו העת להיות בררניים. כל הבא ברוך הבא! מחקר (1985) שערך אמוץ דפני מצא שהחצב לא מסתפק בכך והוא נוקט גם באסטרטגיית גיבוי כאשר חלק מהאבקה מסתמכת גם על הרוח ואפילו על האבקה עצמית. גיבוי שכזה מעיד על הקושי בהסתמכות על מאביקים יעילים גם כאשר אתה אחת האופציות היחידות והבולטות בשטח.
החצב מזכיר לנו שגם בעיתות הקשות של העונה, הדינמיקה במארג האקולוגי לא נחה לרגע. גם כאשר נראה שסביב הכל רדום הרי אצל החצב ושאר פרחי הסתיו נמצא פעילות חרקים ענפה. זה הזמן לצאת לשטח ולהתבונן בדו-שיח הזה היכול לספר לנו רבות על טיבעו של הטבע.