חקיינות בתעופה

חקיינות טובה היא לא רק עניין ויזואלי אלא משלבת גם התנהגות תואמת. דוגמא יפה לכך היא חקיינות צרעות. חקייני צרעות כמו זבובים וחיפושיות מחזקים את האשליה גם בדפוסי תעופה הדומים לצרעות, כך שבמבט ראשוני קשה מאד להבין האם מדובר במקור או בחיקוי. 
 
חקיינות כזו המצויה גם אצל אצל חיפושיות מהסוג Acmaeodera ועוד מינים בתת־משפחה Polycestinae במשפחת הברקניתיים Buprestidae. מידע על הנושא מצאתי בספר For Love of Insects העוסק באמצעי הגנה והטעייה של פרוקי־רגליים שונים.
צרעה מסוג פלכית Polistes - מודל ארסי.
זבוב חקיין מהמין רחפן נפוץ Eupeodes corollae
אחת התכונות האופייניות לחיפושיות היא כנפי חפייה קשיחות (כנפיים קדמיות) המגוננות במנוחה על כנפי התעופה (כנפיים אחוריות). בזמן התעופה כנפי החפייה נפרשות לצדדים והן אינן משמשות לתעופה. סוברים שהן תורמות לשיפור העילוי בעוד כנפי התעופה מספקות את הדחף.
אצל ברקניות מהסוג Acmaeodera (ובסוגים אחרים של חיפושיות) נמצא שבעת תעופה החיפושיות שומרות על כנפי חפייה סגורות, למעשה הכנפיים הקדמיות מאוחות לאורכן בנקודת המגע בינן. תופעה זו העלתה שאלות והשערות המנסות להסביר את המקרה המיוחד. תעופה המשתמשת רק בכנפיים האחוריות דורשת התאמות מיוחדות על מנת לאפשר תנוע קדימה בצורה אופטימלית והשגת עילוי בנוסף לדחף.
נמצא שאצל ברקניות Acmaeodera מצוי חריץ אורכי בשוליים החיצוניים של כנפי החפייה המאפשר פרישה לצדדים של הכנפיים האחוריות. מבנה זה מונע הגבלת תנועה לכנפי התעופה ומאפשר תעופה אפקטיבית. יתכן ונוספו התאמות מיוחדות לכנפי התעופה כדי לשפר את כושר העילוי, אך עדיין לא מצאתי לכך סימוכין ברורים בספרות הזמינה לי.
דבורה טפילית מסוג Nomada. גם היא חקיינית.
ברקנית מהמין Acmaeodera quadrifasciata (חרמון) בדפוס צבע ודוגמא המזכירים צרעה.

ברקניות Acmaeodera הן חיפושיות מבריקות למדי ולרבות מהן דפוס צבע ניגודי של גווני צהוב או אדום או לבן עם רקע שחור או חום. שילוב זה דומה במקרים אחדים למופעי צבע המצויים אצל צרעות או דבורים או חיפושיות רעילות כמו רפואניות. דמיון זה בשילוב תעופה עם זוג כנפיים אחד הדומה לאלה של צרעות המפעילות את זוג הכנפיים הקדמי והאחורי כיחידה אחת, יוצרת דימוי חזק המחקה מראה ותעופה או ריחוף של צרעות בו דוגמת הצבע נראית היטב גם בתעופה.

לא ידוע הרבה על איכות הטעם של ברקניות מסוג Acmaeodera. מהעדויות הקיימות (האכלת ציפורים בברקניות Acmaeodera במעבדה) נראה שחיפושיות אלו אינן דוחות בטעמם. לכן מדובר פה ככל הנראה בחקיינות בייטסיאנית בה המודל מסוכן אך לא החקיין.

הסוג Acmaeodera מונה מאות מינים. בישראל כמה עשרות, חלקם בעלי תפוצה ארצית רחבה יחסית וחלקם מוכרים מאזורים מצומצמים בצפון או במרכז הארץ. הבוגרים חובבי חום ופעילים בעיקר באביב על פרחים – ניזונים מאבקה – וחלק מהמינים נחשב גם כמאביק פרחים (הגוף מכוסה שיער קצר הלוכד אבקה). הזחלים נוברים בגזעי עצים (לרוב מתים או חולים) או שיחים מעוצים וזקוקים למספר שנים כדי להגיע לשלב הבוגר.

Comments are closed.