לא אכנס לתחום המוסר, על זה אפשר למצוא מגוון דעות ברשת, את זה אשאיר לפילוסופים שבינינו. מוסר הוא עניין שבלב וגם תשובות ענייניות לא תמיד ישכנעו את המשוכנעים. ובכל זאת. מה טוב בחרקים ושאר פרוקי־הרגליים?
התשובה הקלאסית תתייחס בדרך כלל לטענה שהם חלק מהמערכת האקולוגית (שאנחנו בין אם נרצה או לא חלק ממנה). כחלק משמעותי ממנה (פרוקי־רגליים מהווים את עיקר הביומסה החי בטבע – ראו בהרחבה ברשומה 'מדוע יש המון חרקים') הם חלק ממארג המזון ושליחים חשובים ברבדים השונים הבונים את המערכת הביולוגית והאקולוגית העולמית. נשמע טוב לא? אבל מה זה אומר? מה בעצם החברה האלה תורמים לנו, לאנושות, לכל אחד מאיתנו? על אלה אנסה לענות ברשומה הזו. ודאי שלא אוכל לספק את כל התשובות, אבל אנסה להראות קמצוץ מהתרומה שלהם לנו ולמערכת.
מקורות מזון
ספקי מזון
הדברה ביולוגית
ערך כלכלי
ערך רפואי
ערך תברואתי
ערך אקולוגי
לחרקים, הן כמזון לאחרים והן כצרכני מזון בעצמם וכן כקבוצה המהווה ביומסה אדירה המתקיימת כמעט בכל מערכת אקולוגית ארצית, תפקיד נכבד כמנוע המייצר דינמיקה ולחצי סביבה שונים הדוחפים אורגניזמים אחרים במערכת האקולוגית לפתח מנגנונים התמודדות שונים ובכך להשתנות אבולוציונית ולתרום למגוון הביולוגי ועושר המינים. כל מין של חרק תופש נישה מסויימת במערכת האקולוגית. נישה זו יכולה להיות התמחות במזון מסויים, או בגודל שלו, או בבית גידול מסויים. לכל יצור יש תפקיד חשוב שאפשר להעריך אותו נכונה רק אם מכירים את האקולוגיה והביולוגיה שלו וכמובן את היחסים שלו עם הסביבה בה הוא מתקיים. אחת המטרות החשובות של המחקר המדעי בהקשר האקולוגי הוא להבין טוב יותר את האורגניזם בהקשר לביוטופ בו הוא חי ומה תרומתו למערכת האקולוגית בכלל וליציבות שלה. הבנה זו חיונית לבלימת הפגיעה במערכות אלו, פגיעה שכאמור פוגעת בנו ישירות או בעקיפין.
כחלק מהמערכת האקולוגית לחרקים רבים תרומה משמעותית מעבר לגודל הפיזי שלהם ואפילו ערך הביומסה שלהם. כולנו מודעים לחשיבות העצומה שיש למערך היערות העולמי, הן במאזן הגזים באטמוספירה וגם בהשפעה על האקלים. אבל כל הביומסה האדירה הזו לא תחזיק את עצמה ללא תמיכה של אינספור קטני־ארץ כנמלים וטרמיטים ועוד ומיקרו־אורגניזמים אשר מספקים לקרקע את רמת האוורור ומגוון מינרלים שמוחזרו מחומר מת שחוזר לקרקע. זו רק דוגמא אחת לעוצמה הטמונה במארג האקולוגי. עם כל הידע העצום שהתווסף המאה השנים האחרונות אנחנו רואים רק את קצה הקרחון.
חרקים כמדד מחקרי
סיכום
הדרך שלנו להגן עליהם ועל המגוון הביולוגי פשוטה לביצוע אבל מסובכת עד מאוד פוליטית, כלכלית וחברתית. המפתח לשמירה הוא הגנה על בתי הגידול עצמם, על כל המכלול שלהם. התחרות על משאבים והראייה לטווח הקצר לא משאירה לחרקים אופציות רבות. אלה שלא ייעלמו יתערו בתוכנו ובמקרה הטוב לא יטרידו אותנו הרבה. במקרה הרע והסביר יותר, הם יתחרו מולנו ישירות על המשאבים הנותרים. סביר גם שהם ינצחו.
שמירת טבע היא לא דבר שבעלמא. הרי לא נרצה לקום יום אחד בבוקר ולגלות שהפסדנו במלחמה הכי קשה, נגד הטבע עצמו ובעצם נגד עצמנו.