לגלית קשוטה, מהעכבישים היותר נראים באביב בבתי גידול עשבוניים ולעיתים בגינות נוי. זהו גלגלן פעיל יום בגודל בינוני 9-7 מ"מ (אורך גוף הנקבה), הזכרים קטנים וצנומים יותר. העכביש ניכר בתבנית צבעים עקבית ודי קל לזהות אותו בשדה (גוונים ובהירות עשויים להשתנות מפרט לפרט).
בית הגידול מגוון והכולל עשביות שטופות שמש או מוצלות. גלגלית קשוטה בונה רשתות ציד (45-15 ס"מ) כמעט אנכיות, עגלגלות בתוך עשביה, על שיחים ולעיתים על בדי עצים נמוכים. על רוב הרשת מעוגנת בצידה האחד לגבעול / ענף אחד גדול ויציב ובצד השני לעשבים אחרים.
העכביש ימצא לרוב במרכז הרשת או במנוחה / מחסה על צמח בשולי הרשת, לעיתים תחת פעמון קורים קטן או בחסות כמה עלים תפורים בקורי משי. בבית גידולו זהו אחד העכבישים הנפוצים ובשיא האביב צפיפות המטווים עשויה להגיע לעיתים לעשרות ס"מ בודדות בין מטווה למטווה.
הסוג Neoscona כולל בעולם כ־80 מינים, בישראל מוכרים 4 מינים. שניים מהם מדבריים מובהקים. המין Neoscona subfusca, המצוי בכל הארץ, שונה במראה, הוא פעיל לילה מובהק, גדול יותר וצבעיו כהים. בדרל כלל בונה רשתות ציד גדולות (הבוגרים) על שיחים גבוהים, עצים נמוכים או עצמים מלאכותיים. לעיתים די גבוה (מעל ראש אדם).
בישראל תפוצת גלגלית קשוטה משתרעת ברוב האזור הים־תיכוני, בעיקר בצפון ובמרכז עם חדירות לנגב הצפוני. בעולם התפוצה היא פליארקטית רחבה הכוללת את אירופה דרך אירן ועד יפן.
בוגרים מופיעים באביב, לעיתים כבר בתחילת מרץ וניתן למצוא אותם עד יוני-אוגוסט. שקי ביצים (4-3 במספר) אפשר למצוא לרוב מיוני עד אוגוסט.
לגלגלית קשוטה ארס נוירוטוקסי (רעלן עצבי) האופייני לעכבישים הבונים רשתות ציד. ארס כזה משתק במהירות את הטרף ומאפשר השתלטות מהירה בטרם יגרם נזק לטרף ולרשת. הוא גם מאפשר ציד של חרקים גדולים יחסית לגודל הטורף. היא אינה מסוכנת לאדם.
לגלגלית קשוטה חשיבות אקולוגית גדולה. השילוב של תפוצה רחבה, צפיפות אוכלוסיה גבוהה, ומימדים לא קטנים, מקנה למין זה מקום מכובד במארג האקולוגי ושרשרת המזון, גם כטורף חשוב וגם כנטרף עבור טורפים אחרים.