מרבית הסרטבישיים הם ציידים נייחים מהמארב, רוב המינים לא יוצרים מטווים ללכידת טרף ומסתמכים על הסוואה וארס משתק מהיר תגובה. סרטבישיים מאוד רגישים לתנועות 'חשודות' ומנצלים את ראייתם הטובה לזיהוי סכנות. בעת סכנה הם נסים במהירות מתחת פרח או למחסה או מפילים את עצמם לקרקע, בין הצמחים. מחזור החיים של הסרטבישיים הוא כשנה. הטלת הביצים נעשית בסתיו והבקיעה באביב. במינים רבים קיימת דו-פרצופיות מינית והזכרים נראים שונים לחלוטין בצבעים ומימדים מהנקבות.
בישראל 9 סוגים של סרטבישיים ולמעלה מ־40 מינים, חלקם אנדמיים או מצויים רק במזרח התיכון. חלק מהסוגים כולל מספר גדול של מינים ובחלק מיוצגים בישראל רק על ידי מין אחד. חלקם נפוצים מאוד וניתן למצאם ברוב אזורי הארץ; במיוחד בשטחי בור אבל גם בגינות נוי ושטחים חקלאיים. להלן סקירה קצרה על המינים הנפוצים יותר וכמה מהנפוצים פחות.
הסוג סרטביש Thomisus
בישראל הסוג מונה 3 מינים. המין Thomisus bidentatus נדיר מאוד ומוכר מאזור נחל פרת (ואדי קלט) ומספר אתרים בסיני. שני המינים הנוספים נפוצים יותר ובעלי תפוצה חופפת באזורים רבים, האבחנה בין שני המינים הנפוצים לא קשה וניתן להיעזר בלוח ההשוואה בין המינים.
סרטביש הפרחים – Thomisus onustus. נפוץ בכל אזורי הארץ ומרבית בתי הגידול. בוגרים מופיעים בעיקר בחודשים אפריל-מרץ ושוב ביולי-אוגוסט. מכונה לעיתים גם 'יפרוחית' או 'עכביש פרחים'. מופיע בגווני צהוב, לבן ולעיתים ורוד או כתום. היכולת לשנות את צבע הגוף בטווח הגוונים הללו, מאפשר לסרטביש להיטמע בסביבה בצורה מופלאה. בדרך כלל מצוי על פרחים בטווח הגוונים האמור (למרות שיש יוצאים מהכלל). במעבר לסביבה בצבע שונה הוא יכול לשנות את הגוון. מעבר מגווני לבן לצהוב לוקח כ־10 ימים, מעבר הפוך לוקח 4-3 ימים. (יתכן וזה מסביר את המקרים של הימצאות פרטים בצבע השונה בהרבה מצבע הפרח). קצב השינוי משתנה מפרט לפרט.
הסוג ארזית Synema
בישראל הסוג מונה 3 מינים. Synema diana מוכרת בישראל לאורך השקע הסורי-אפריקאי. מרמת הגולן דרך עמק הירדן ולאורך הערבה. עכביש זה ירוק (ראשחזה ורגליים, הבטן צהבהבה). שני המינים הנוספים נפוצים יותר ובעלי תפוצה חופפת באזורים רבים, בשדה האבחנה בינם קשה יחסית ואימות זיהוי ניתן לעשות רק על פי תצורת איברי הרבייה.
סרטביש יפהפה המאופיין בראש חזה ורגליים כהים ובטן עגלגלה בצבע קרם, אדום או צהוב עם איור דמוי ארז (או גולגולת) בצבע כהה. הסיבה למופעי הצבע לא ברורה, מחקר שפורסם בשנת 2014 ונעשה על ארזית עגלגלה משער שמדובר בשונות המגבירה את השרידות של המין. בדומה לסוג סרטביש גם הסוג ארזית חי וצד על פרחים או בסמוך להם וניתן למצוא אותו על מגוון גדול מאוד של צמחים ופרחים.
הסוג קסיס Xysticus
בישראל מוכרים כ־17 מינים, חלקם נדירים. האבחנה בינם מצריכה הגדרה במעבדה.
בישראל קיימים כ־7 מינים, חלקם נדירים והאבחנה בינם מצריכה הגדרה במעבדה.
בישראל 3 מינים. סרטביש בעל גוף מאורך המצוי על ענפים מעוצים של שיחים (רותם) או עצים (אשל) צבעו ומרקם גופו מסווים אותו היטב עד כי הוא נראה חלק מהענף. קשה מאוד למצוא אותם גם בחיפוש מדוקדק. כאשר הם מבחינים בסכנה הם עוברים לצד הנגדי של הענף או/ו יורדים לתוך מעבה הצמח.
Monaeses israeliensis מין יחיד בסוג בישראל. בית הגידול: בעשביות על צמחיה גבוהה וצפופה למדי, לעיתים ליד מים. תפוצה: כל הארץ עד וכולל הערבה. פעילות: בוגרים מופיעים מאפריל עד יוני. באביב אפשר למצוא צעירים בבתי גידול עשבוניים.
הסוג שעירון Heriaeus
בישראל מוכרים 2 מינים. אלה עכבישים שעירים מאוד הדומים לעיתים לזרעים שעירים של צמחים שונים. חובבים צמחיה צפופה וצמחים עם זיפים.
הסוג Firmicus
Firmicus dewitzi – מין יחיד בסוג (בישראל ובאזורנו). סרטביש נדיר המוכר בישראל רק מבקעת הירדן עד דרום ים־המלח. מצוי על צמחים ותחת קליפות עצים ואבנים. בוגרים מופיעים ממרץ עד יוני