יש פעמים ואלו לא מעטות – כאשר מסתובבים בטבע וגם באזור האורבני – שאנו עדים לתופעות מעניינות שאין לנו עבורן הסבר ברור או הגיוני. המתעניינים ממש, מצלמים או רושמים בזיכרון ולאחר מכן מנסים לתהות על טיב הדבר. יש אשר אנו שוכחים מהאירוע ובאחד הימים נמצאת התשובה ביד המקרה או במקום לא צפוי. אז אנו מגלים שמדובר בתופעה מוכרת ושגרתית, ומשום מה אין לה אזכור רווח בספרות הנגישה או העממית ולפעמים נדיר למצוא אותה גם בזו המקצועית.
כל זה אינו הופך תופעה כזו לפחות מעניינת, אדרבא, כאשר מבינים משמעותה של תופעה ואנו נתקלים בה בשנית או מידי פעם, קל לנו לעבור שלב ולהתבונן בה מעבר לטריוויאלי. ואם ישחק לנו המזל, אנו אף עשויים לגלות עוד דבר חדש או שניים, שלא היינו יכולים לדעת, אלמלא היכרות ראשונית זו. על מקרה כגון זה ברצוני לספר הפעם. כיצד תעלומה קטנה הופכת לסיפור נחמד שלא היכרנו קודם.
אנשי שטח חדי-עין שמו לב ודאי לתופעה המעניינת של פקעות עפר זעירות המכסות, לעיתים בעשרות, מאות ואלפים, גזעי וענפי עצים (זית, שקד, תאנה, איקליפטוס ועוד) או ענפים מעוצים של שיחים וחד-שנתיים. זמן רב תהיתי של מי ידו בדבר; האם מדובר בקיני צרעות זעירות או בהפרשות של חרק מסתורי? שאלתי פה וגם שם ולאורך השנים העליתי חרס.
והנה, באחד הימים החמים של אוגוסט 2011, בעודי מעיין, לאיזה צורך נשכח, בספר "מזיקי צמחים בישראל" של אבידב (1961), אני מוצא תיאור יפה של התופעה. פסקה קצרה המתארת את היצור, שמו המדעי Hysteropterum grylloides ומידת נזקו לחקלאות.
תיאור, יהיה משובח אשר יהיה, אינו מהווה אסמכתא טובה מספיק להבין האם מדובר באותה תופעה שאני מכיר, ולכן פניתי מיד לגוגל ובצעתי חיפוש על שם הסוג המדעי.
לאחר זמן קצר מצאתי את מבוקשי דרך מנוע חיפוש התמונות, שם גיליתי תמונות דומות לאלה שאני מכיר ולצד תמונות של פקעות העפר עלו גם תמונות של בוגרים, מין נפוץ של ציקדה, מוכר במראה, שצילמתי לא מעט, אך לא ידעתי את זהותו המדוייקת.
אלא, שלאחר בדיקה במקורות שונים, הסתבר שאותו שם, המופיע בספר של אבידב, אינו קביל עוד כשם מדעי רשמי והוא משמש כ synonym למין Agalmatium flavescens, מסתבר גם (עפ"י מידע נוסף), שמין זה אינו מתועד עדיין מהארץ. הרישום הקרוב ביותר אלינו הוא בטורקיה.
אזכור נוסף, בתוספת תמונה, לסוג Hysteropterum מופיע גם ב"חי והצומח של ארץ-ישראל" שם מופיע השם המדעי Hysteropterum bilobum ושם עברי; עפרונית אונתית.
ושוב, בדיקה בספרות מעודכנת מראה שגם הפעם השם עודכן ברמת הסוג והיום המין נקרא Agalmatium bilobum. מסתבר, שהקבוצה הטקסונומית אליה משתייך היצור שלנו, עברה מספר לא קטן של רביזיות, שינויים ועידכונים ואם רוצים למצוא מידע מעודכן צריך להשתמש בשם המדעי העכשווי.
ברם, גם שם מדעי עדכני אינו מהווה ערובה להשגת מידע בנקל. מסתבר, שאף-על-פי שאנו מדברים על חרק מוכר ונפוץ, הרי שקשה למצוא מידע מקיף על אורחות חייו והאקולוגיה שלו. אם יש כזה, הוא כמעט ולא נימצא במאגרי המידע של גוגל וטמון, ככל הנראה, היכן שהוא בחוברות מאובקות של ספריות אקדמאיות שאינן מופיעות באינדקסים מקוונים.
לאחרונה (אפריל 2012), לאחר צלילה עמוקה לתוך מנוע החיפוש של גוגל, מצאתי מאמר קצר, ברוסית, הסוקר את מחזור החיים של המין בחצי האי קרים שבאוקראינה. לשם תרגום המאמר נעזרתי בשירותי התרגום של גוגל, שגם אם רחוקים משלמות, הרי הם סיפקו את מידע בסיסי שחיפשתי.
כך בעזרת קצת מזל, סבלנות, ליקוט מאמרים נוספים ופיסות מידע מועילות, אני יכול להביא בפניכם סקירה קצרה על ציקדה קטנה ונחמדה, שרבים ממכם פגשו לא פעם ואולי תהו; מי היא הקופצנית הזו?
עפרונית אונתית Agalmatium bilobum
ציקדה קטנה, השכיחה מאוד באגן הים-התיכון. משתייכת למשפחת האיסיים Issidae, הנמנית על סדרת הפשפשאים Hemiptera וכוללת כ-1000 מינים בגודל 19-2 מ"מ. איסיים נפוצים במרבית אירופה, מזרח האיזור הפליארקטי, המזרח הקרוב וצפון אפריקה. אלו ציקדות קטנות, מכונפות הניחנות בצבעי הסוואה חומים/צהבהבים המטמיעים אותם היטב בבית-הגידול העשבוני.
לעפרונית אונתית תפוצה רחבה, החל מדרום אירופה, צפון אפריקה, המזרח הקרוב, טורקיה והקווקאז. היא הגיע כמין פולש לקליפורניה בארה"ב. בישראל היא מאפיינת בתי-גידול ים-תיכוניים עשבוניים יובשניים הכוללים גם צומח מעוצה.
ככל הציקדות היא ניזונה ממוהל צמחים. בספרות היא מוזכרת כמזיק אפשרי לגפנים, זיתים, תאנים, תפוחים ועוד. בישראל היא לא מוכרת או מוזכרת כמזיק חקלאי. פונדקאים נוספים אפשר למצוא במשפחת הסוככיים כמו שומר וגזר, מורכבים קוצניים שונים ודגניים.
התנהגות הטלת הביצים במשפחה מגוונת, אך מתאפיינת בהטלה לתוך מצע (קרקע או צמח) או הדבקת הביצה למצע והגנה עליה בהפרשת דונג. המין שלנו מייצג תופעה חריגה בקרב האיסיים, התנהגות הטלה המוכרת משני סוגים בלבד במשפחת האיסיים והיא; השימוש בעיסת בוץ לבניית פקעות עפר זעירות המכילות את הביצים.
שימוש בבוץ בהליך הרבייה של חרקים מוכר ונפוץ בקרב דבוראים. מוצאים אותו אצל צרעות הבונות קיני בוץ, בהם הן מטמינות מזון (זחלי פרפראים, עכבישים ועוד) לזחלים שלהן ומטילות ביצה אחת בכל תא. או אצל דבורים יחידאיות אחדות, הבונות קיני בוץ בו הן מטמינות לחם דבורים עליו הן מטילות את הביצה.
נקבת העפרונית אוספת אבק דק ומאכסנת אותו בכיס הסמוך לאיבר ההטלה. היא משתמשת בתערובת של הפרשה מיוחדת והאבק ליצירת עיסה ממנה נוצר תא קטן (5-7 מ"מ אורך 4-3 מ"מ רוחב) בו מוטמנות הביצים; 14-8 במספר (1~ מ"מ), בשתי שורות.
בניגוד לדבורים (גלגול מלא) אצלן משמש תא הבוץ כאתר התפתחות לזחל בו הוא מתגלם וממנו מגיח הבוגר, אצל העפרונית (גלגול חסר) הפקעות מספקות לביצים הגנה מיובש וטורפים והזחל (נימפה) המגיח מתפתח על הצמח הפונדקאי.
פקעות העפר הזעירות מוצמדות למצע צמחי מעוצה. ענף או גזע של עץ או גבעול מעוצה של חד-שנתי. הפקעות נוצרות במקבצים קטנים, העשויים לגדול אם מדובר במספר נקבות שהטילו באותו אתר. לעיתים, לאחר מספר שנים, עשוי להיווצר על ענפים וגזעים כיסוי צפוף מאוד של פקעות, מה שעשוי (עפ"י הספרות) לכאורה לפגוע בנשימה של הצמח ולפגום בחיוניות שלו.
במחקר מאוקראינה נמצא שגיחת הנימפות מדורגת ומתרחשת במהלך 3-2 ימים. ניתן לזהות פקעת שהגיחו ממנהלפי חורי היציאה של הזחלים. לא כל הביצים מתפתחות באופן תקין; חלקן אינן מופרות, אחרות מושמדות עקב פגעי האקלים אחרות נטרפות על ידי זחלים של טפילים (בד"כ צרעות טפילות). גם הבוגרים והנימפות נטרפים, לרוב על ידי חרקים טורפים ועכבישים.
מהלך ההתפתחות מביצה לבוגר כולל 5 דרגות זחל. זמן ההתפתחות מושפע מהטמפרטורה והוא אורך 3-2.5 חודשים (מחזור התפתחות יחיד בעונה).
ראשוני הזחלים מופיעים בשלהי החורף. הזחלים הצעירים נייחים למדי וניזונים ממוהל של עשבוניים נמוכים. בדרגה הרביעית הם מהגרים לעשבוניים מעוצים או עצים שם הם ניזונים ממוהל העלים וענפים רכים. במהלך מרץ מופיעים בוגרים (6.5-4 מ"מ).
זמן ההגעה לבגרות מינית של הנקבות אורך עוד 15-20 ימים, בהם הנקבה מגבירה את התזונה. לפי אבידב, עונת ההטלה באזורינו מתרחשת במהלך מרץ – אפריל לדעתי, על פי תצפיות מהשטח, היא נמשכת גם במאי.
עפרונית אונתית וחרקים קטנים אחרים המופיעים במספרים גדולים מהווים נדבך חשוב בשרשרת המזון במערכת האקולוגית. הם ניצודים על ידי חרקים אחרים ועכבישים וסביר שגם על-ידי חולייתנים קטנים. הביצים או העוברים של עפרונית אונתית משמשים גם מארחים למספר צרעות טפיליות, חלקן נמנות על ממשפחת הסקליוניים Scelionidae. צרעות טפיליות נראו בעשרות, פעילות על פקעות העפר אך אין לי מידע על שיוך הטקסונומי.
עפרונית אונתית מהווה דוגמא יפה לאופן בו אורגניזם מסגל התאמות התנהגותיות ואולי פיזיולוגיות החורגות מהנורמה בקבוצה שלו. התאמות המאפשרות לו לשגשג ולהצליח בנישות אקולוגיות שאינן מנוצלות כמע טעל ידי אורגניזמים אחרים.
מקורות נבחרים:
מזיקי צמחים בישראל, צבי אבידב, 1961
החי והצומח של ארץ-ישראל, כרך 3 החרקים, 1989
Peculiarities of The Development of The Leafhopper Agalmatium Bilobum Fieb. (Homoptera: Issidae) On Lavender in The Crime. V. A. CHUMAK, 2005
Notes on the Biology of a Mud Egg-Case Making Fulgorid, Hysteropterum Beameri Doering (Homoptera:Fulgoridae), Evert I. 1958