אם בעיצומו של יום חוצה את דרכם בריצה חיפושית שחורה וארוכת רגליים המתרוצצת כארנב הזוי מסיפורי עליסה בארץ הפלאות, סביר שהנכם צופים בשחאורית. מה מעניין כל-כך בחיפושית שחורה ומאובקת? מסתבר שלא מעט.
שחאוריות Adesmia הינן סוג של חיפושיות קרקע פעילות יום (ומכאן שמן) המשתייכות למשפחת השחרוריות Tenebrionidea (רובן פעילות לילה). נמצא אותן לרוב בבתי גידול יובשניים כגון מדבריות או אזורים אלפיניים וגם בבתי גידול לחים יותר כבית גידול ים־תיכוני, חולות החוף ורכסי הכורכר.
כל השחאוריות שחורות. שחור הוא אחד הקדומים שבצבעי האזהרה. ואכן רבים במשפחת השחרוריות נושאים בגופם חומרים בעלי טעם רע הנועד לדחות טורפים. אך הצבע השחור מעלה גם תהיות. צבע שחור קולט קרינת חום > קרינה מעלה את טמפרטורת הגוף > התוצאה: סכנת התחממות יתר (לחרקים אין מנגנוני ויסות חום פיסיולוגיים כמו הזעה). כיצד ניתן להסביר את הסתירה יחד עם העובדה שמדובר בחיפושיות פעילות יום והנפוצות למדי באזורי מדבר קיצוני?
שחאוריות מציגות עוד פן מעניין. הן מוגדרות כאוכלות חומר אורגני. לרוב חומרים יבשים מהצומח אך הן לא בוחלות במזון שמקורו בחי כמו פגרים של חרקים או חולייתנים קטנים או הפרשות. התאמה זו מציבה להן מגוון גדול יחסית של מקורות מזון וזו אולי אחת הסיבות להצלחתן האקולוגית והעובדה שאפשר למצוא אותן במגוון בתי גידול הנחשבים לא פשוטים. טיפוסי המזונות מהם שחאוריות ניזונות מכניסות אותן לקבוצת המפרקים הראשוניים, המתחילים בפירוק חומר ביולוגי מת לחלקיקים קטנים יותר המופרשים בצואה והופכים זמינים לקבוצות אורגנזמים אחרות. במישור האקולוגי שחאוריות חשובות גם משום שהן משמשות מזון למגוון רחב של טורפים. החל מפרוקי־רגליים כמו עכבישים וכלה בזוחלים וציפורים.
שחאוריות מדגימות יפה התנהגות מסתגלת לתנאי חום, המאפשרת לפרט להתמודד עם עקות שונות. שימוש במנגנונים התנהגותיים, מבניים ופזיולוגיים המשלימים זה את זה במטרה להפוך את החסרונות ליתרונות. ההתאמות של שחרוריות ובהן שחאוריות משמשות כמודלים עבור מחקרים העוסקים בתחומים שונים של אקולוגיה והתנהגות בעלי חיים. בישראל מספר מינים ותתי־מינים המתפרשים על כל מרחבי הארץ. רובם מינים מדבריים אבל מספר מינים נמצאים גם בחבל הים תיכוני, עד החרמון.