Hydriris ornatalis

סדרת הפרפראים מונה כ־125 משפחות, מתוכן 7 משפחות פרפרים והשאר הן משפחות עשים המונות יחד מעל 160,000 מינים. מרבית העשים הם הרביבורים (אוכלי צמחים) ולכן הם מהווים קבוצה אקולוגית חשובה בעלת השפעה על אוכלוסיות אורגניזמים רבות; בהן צמחים המשמשים כמזון ובעלי־חיים הניזונים מעשים.

חלק מהעשים (בדרגות הזחל) מוגדרים כמזיקים המסוגלים, במידה משתנה, לגרום נזקים ליבולים או סחורות חקלאיות. במקביל נעשה שימוש מוגבל במיני עשים כמדבירים ביולוגיים כנגד צמחים פולשים שהפכו מחוץ לאזור מוצאם למזיקים חקלאיים המתחרים בצמחים מקומיים.

חלק מהמינים המזיקים מוכרים בתפוצה קוסמופוליטית רחבה, ככל הנראה תודות לאדם שהפיץ אותם שלא ביודעין במהלך העברת סחורות חקלאיות ממקום למקום. יש מהם שהתאקלמו היטב באזורי תפוצה חדשים ועברו להיזון גם מצמחיה מקומית.

אחד המינים העונים על התיאור לעיל הוא הפרפראי Hydriris ornatalis בעל תפוצה עולמית רחבה מאוד. בישראל הוא מוכר הן בשטחים הפתוחים והן במרחב האורבני בחצרות וגינות נוי. מסקירת הספרות מסתבר שאין כמעט מידע על הביולוגיה והאקולוגיה של המין הזה, יתכן משום שחשיבותו הכלכלית נמוכה ולכן לא נחקר בהיבטים אקולוגיים. את המעט הידוע שהצלחתי ללקט מהרשת ואספתי בתצפיות אחדות אביא בסקירה להלן.

Hydriris ornatalis בתיאור המקורי משנת 1832

Hydriris ornatalis תואר למדע לראשונה בשנת 1832 מסיציליה(?) על ידי החוקר הצרפתי Duponchel תחת השם Asopia ornatalis במשפחה עשנוריים Pyralidae. מאז השתנה הסטטוס הסיסטמתי של המין מספר פעמים ונכון לעכשיו הוא מתוייג במשפחה Crambidae תחת הסוג Hydriris המונה 4 מינים. עד כה לא ניתנו למשפחה, לסוג ולמין שמות עבריים.

שם הסוג Hydriris ניתן לראשונה בשנת 1885 על ידי Meyrick בתיאור של Hydriris chalybitis מקווינסלנד אוסטרליה, מין הדומה מאוד במראה ל־Hydriris ornatalis. החוקר Meyrick לא מציין בתיאור את המקור האטימולוגי לשם הסוג. יתכן ןשם הסוג נגזר מהמילה היוונית hýdør = מים, אולי בשל הכתמים הכסופים שעל הכנפיים; אומנם במשפחת העשנוריים יש מספר מינים שהזחלים שלהם גדלים בתוך מים אבל בספרות אין התייחסות לכך בהקשר שם סוג זה. והמילה iris = קשת (יוונית), שככול הנראה מתכוונת לקשקשים הבוהקים שעל הכנפיים המזכירים לטעמי בצבעם המטאלי ריצוד של אור על פני המים. ornat = מקושט (לטינית). שם המתייחס גם הוא למראה היפה בשל קשת צבעי הקשקשים בכנפיים.

אזור המוצא הגיאוגרפי של המין לא ברור, כנראה ים־תיכוני. כבר בספרות משלהי המאה ה־19 מדובר על תפוצה גיאוגרפית רחבה הכוללת את מרכז ודרום אמריקה, אפריקה, דרום אירופה ואסיה. כיום הוא מוכר גם מאוקייניה ואוסטרליה (צפון) וצפון אמריקה (פלורידה). סקירת תפוצה ממוקדת יותר של המדינות (כאשר הנתון קיים) מלמדת במדובר במין חובב חום ונראה שהגורם האקלימי המגביל את התפוצה הוא הטמפרטורה.

זכר עם ציצת שיער בקצה הבטן - Hydriris ornatalis
נקבה - Hydriris ornatalis

המארחים העיקריים של Hydriris ornatalis הם צמחים מהמשפחה חבלבליים Convolvulaceae, למשל הסוג לפופית Ipomoea הכולל גם את המין Ipomoea batatas המוכר לנו בשם בטטה או בשם הרשמי לפופית נאכלת. בחצרות בתים ניתן למצוא אותו על לפופית כפנית Ipomoea cairica, מטפס רב־שנתי עם פרחים סגולים המוכר כצמח נוי פולש שתפוצתו העיקרית בשפלת החוף. בבתי גידול לחים הוא תוקף את לפופית המים ("תרד המים") Ipomoea aquatic המוכר בישראל כמין פולש מסוכן שככל הנראה הובא לישראל כזרעים על ידי עובדים זרים מהמזרח הרחוק. חבלבל השדה Convolvulus arvensis, מין טבעי בישראל, גם הוא אחד המארחים.

את ההצלחה האקולוגית ניתן אולי לזקוף להיותו מין פוליפאגי, הניזון גם על צמחים ממשפחות נוספות בהם: Acacia monticola (קטניות), אמיך קוצני Emex spinosa (ארכוביתיים), תפוח הבר Malus pumila (ורדניים).

חלק מהמארחים מכילים מטבוליטים שניוניים שונים המיועדים ככל הנראה להגנה מטורפים. חלק מהחומרים הללו משמשים למטרות רפואיות. העובדה ש־Hydriris ornatalis ניזון על מינים הנמנים על משפחות שונות עשויה להעיד על גמישות אקולוגית גדולה ביכולת להתמודד עם מגוון מטבוליטים שניוניים. אם יש בהם מכנה משותף, לא מצאתי על כך מידע בספרות.

זחל של Hydriris ornatalis בדרגת הגידול האחרונה על עלה של לפופית.
עדות על פעילות הלילה של הזחלים ניתן למצוא ביום על עלי הלפופית בדמות גללים שחורים.

הזחל אפור-ירקרק ובשיא אורכו מגיע לכ־10 מ"מ. הזחל הצעיר ניזון מהשכבה התחתונה של העלה ומשאיר בעלה את שכבת האפידרמיס העליונה כחלון שקוף. זחלים גדולים ניזונים גם מגבעולים רכים וניצני עלים שעל קנוקנות הצמח. מקור אחד מיפן מציין שהזחל ניזון גם מפרחים (בתצפיות שלי לא מצאתי זחלים על פרחים).

עיקר הפעילות של הזחלים מתבצעת בלילה. אז ניתן לראות אותם (בעזרת פנס) פעילים על הקנוקנות והעלים (לפופית כפנית). ביום שוהים הזחלים במחסה, באוהל שהם יוצרים על ידי הצמדת עלים בעזרת קורים. ביום ניתן לראות רק סימני פעילות של נקודות גללים שחורות על העלים וחלונות שקופים על העלים עדות לכרסום רקמת הצמח.

בתום גידולו יוצר הזחל גולם חופשי (ללא פקעת). הגולם מסתתר בפסולת עלים של הצמח או באוהל שיצר הזחל לפני ההתגלמות. זמן הגולם לא ברור, מקור אחד מציין 12 יום. אצלי הגיחו בוגרים אחרי כשבוע.

הבוגרים מעופפים מרבית חודשי השנה ובעיקר בעונות החמות. הבוגר בעל מוטת כנפיים של 16-15 מ"מ מעופף בלילה וביום מוצא מסתור בתוך הצמח, שם המראה מקנה לו הסוואה מעולה. הבוגרים נוטים לשהות מתחת לעלים כאשר הבטן משתפלת בקשת אופיינית. הספרות לא מציינת האם הבוגרים ניזונים ומה תוחלת החיים שלהם.

במין זה רואים דו־פרצופיות זווגית; הזכר ניכר בבטן צרה וארוכה המסתיימת בציצת שיערות, לנקבה בטן קצרה ושמנמנה. פלמוני מציין שהביצים הזעירות לבנבנות שקופות מוטלות החל מהאביב ועד לסתיו. אין מידע נוסף על התנהגות ההטלה.

גולם חופשי של Hydriris ornatalis בשלבי התפתחות אחרונים.
Hydriris ornatalis מוסווה היטב בעלווה היבשה של לפופית כפנית.

Hydriris ornatalis זוכה בספרות החקלאית להתייחסות שולית ומתואר כמזיק חקלאי מינורי, לפחות בארצות מפותחות. הזחלים מותקפים על ידי מספר צרעות פרזיטואידיות ממשפחות שונות הפעילות ביום, נראה שלחץ הטריפה הזה מסביר מדוע הזחלים נוטים לפעילות לילה מובהקת. כתגובה לסכנה מראים הזחלים התנהגות הגנתית המוכרת מזחלי עשים אחרים בה הזחל נופל לקרקע או מגיב בהצלפות גוף, אולי בנסיון להתחמק מטורפים כמו צרעות פלך המחפשות על הלפופית זחלי פרפראים (תצפיות שלי).

Comments are closed.